Nyheter

Härliga vårtecken i omsorgen

I måndags, den 5 maj, startade Fixar-Hans sin efterlängtade verksamhet. Nu sällar sig Kristianstad till de kommuner som kostnadsfritt hjälper sina äldre eller funktionshindrade.
Nyheter • Publicerad 8 maj 2008
Vår i omsorgen i Kristianstad? ARKIV: BOSSE NILSSON
Vår i omsorgen i Kristianstad? ARKIV: BOSSE NILSSONFoto: 

Ett annat glatt besked är, att bussåkandet för gruppen 75+ överträffar alla förväntningar. Under april månad genomfördes sammanlagt 14763 resor inom kommunen.

Ett annat viktigt arbete som startar i dagarna är den uppsökande verksamheten. Med utgångspunkt från Skärdalshemmet i Vä, Sommarro och Gärdskan i Åhus skall personer som har fyllt 80 år få besök. Målgruppen är personer som inte har någon kontakt med Omsorgsförvaltningen.

Den uppsökande verksamheten är frivillig och den syftar till att minska olycksrisker i hemmet. Andra vinster kan bli ökad trygghet för den äldre och ett utvidgat socialt nätverk.

När väl vårblommor blommat färdigt och sommaren är till ända, då startar arbetet med att bygga 44 nya lägenheter för omsorgstagare vid Sommarro.

Moderaterna och övriga majoritetspartier ökar antalet lägenheter för våra äldre som behöver biståndsbedömt boende. I det sammanhanget kan det påtalas, att majoriteten har skrivit ett nytt avtal med Axeltorp i Everöd samt har förlängt avtalet med Lindåsa i Tollarp.

Ett beslut som dröjt alltför länge i Kristianstad är det "fria valet" inom hemtjänsten. Processen har varit lång och majoriteten har noga följt den utredning som Acko Ankarberg (kd) har gjort på regeringens uppdrag, för att utreda det fria valet.

I Kristianstad kommer det "fria valet" att starta den 1 november i år. För min del är det viktigt att sätta brukaren i fokus, en brukare som är kapabel att själv kunna göra sina val. Det blir en maktförskjutning från politiker och tjänstemän till medborgarna.

Det är ofattbart om någon förtroendevald kommer att säga nej till ökad valfrihet och ökat inflytande för våra invånare.

Det är lika ofattbart om någon förtroendevald säger nej till en ökad mångfald inom hemtjänsten. En ökad mångfald där nya småföretag kan starta och våra invandrare kan bidra med sitt kunnande när det finns kultur- och språksvårigheter.

I majoriteten företräder vi våra uppdragsgivare, det vill säga våra väljare. Med den politik som vi står för och som vi kommer att arbeta vidare med, gör att vi möter valdagen hösten 2010 med gott mod.

Bo Silverbern (m) ordförande omsorgsnämnden Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.