Nyheter

Hästnäringen har stor potential

Fler och fler kommuner i landet inser hästhållningens betydelse och potential. Det handlar inte bara om små flickor som gullar med hästar i stallet, det handlar om avsättning för lantbruksprodukter, möjlighet till användning av överloppsbyggnader på lantbruk och bevarandet av öppna landskap, motion och frisk luft för många olika sorters personer och ett brinnande fritidsintresse.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2010

För yngre personer har dessutom kontakten med djur stor betydelse vad gäller utvecklandet av ansvarskänslan. De funktionshindrade som får chansen att rida brukar också vittna om hur utvecklande de anser att samspelet med hästen är, både menalt och fysiskt, likaväl som att vi icke funktionshindrade instämmer helt och fullt i det.

Det är därför viktigt att Kristianstads kommun inser vilken framtidsnäring hästbranchen är. Flera goda förebilder finns till exempel i kommunerna i sydöstra Skåne som gått samman för att skapa en sammanhängande ridled och vår egen grannkommun Hässleholm med den fina Hovslingan på Hovdalaområdet.

Med ganska enkla medel går det att skapa bättre förutsättningar för hästnäringen i Kristianstads kommun. Många hästägare vill ha sin häst installad så nära bostaden som möjligt. Det gör att efterfrågan på bra, tätortsnära uppstallning är stor. Det stora problemet då är behovet av bättre ridmöjligheter i näromgivningen.

Även hästar som tränas mycket behöver komma bort från ridbanans damm ibland och ridas i naturen. Att då tvingas ut bland bussar, lastbilar och andra fordon är inte särskilt roligt, vare sig för ryttaren eller hästen. En yngre häst blir dessutom ganska lätt skrämd varför den behöver vänjas vid trafik med viss försiktighet.

För att börja ge hästnäringen bättre förutsättningar föreslår jag att man börjar anlägga tätortsnära ridstigar i ett hästtätt område för att sedan kunna utvärdera dessa. Detta arbete anser jag ska påbörjas under nästa mandatperiod och jag kommer att arbeta hårt för att det ska kunna bli verklighet.

Christina Nyström (C)Fjälkinge
Christina Nyström (C), Fjälkinge
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.