Nyheter

Havens hälsa på spel

Regeringen gör Sverige till ett miljöföredöme. Och det krävs för att sanera haven, skriver Lars-Ivar Ericson, centerpartistisk riksdagsledamot från Tyringe.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2008

I samband med Almedalsveckan i Visby träffade jag några gymnasieungdomar från Nacka som höll på med ett specialarbete om Östersjöns miljö. De berättade om Baltic Sea Agenda som utgår ifrån målen att rädda hotade fiskarter, minska algblomningen, förhindra oljekatastrofer, minimera spridningen av främmande arter och tillvarata nya möjligheter att minska koldioxidutsläppen.

Inte minst i sommartidaktualiseras tillståndet i våra hav. Våra hav mår inte så bra under den glittrande ytan. Både för Östersjön och Västerhavet är tillståndet allvarligt. Nu krävs snabba åtgärder och långsiktiga åtgärder som begränsar utsläppen från avlopp och jordbruk på land. Genom svensk massmedia har vi fått se skrämmande bilder från Kaliningrad där allt avlopp orenat går direkt ut i havet.

Alliansregeringenhar åstadkommit en bra start i arbetet för att rädda havsmiljön. Regeringen satsar en halv miljard kronor under åren 2007-2010 på en förbättrad havsmiljö. Sverige går tillsammans med bland annat Tyskland före och har sedan i våras förbjudit tvättmedel med fosfater. Därigenom minskas övergödningen.

I arbetet för att förbättra havsmiljön så är det regionala arbetet mycket viktigt och i Skåne så har länsstyrelsen fått i uppdrag att i samarbete med intresserade kommuner ta fram metoder och underlag för åtgärder samt inleda eller förstärka kostnadseffektiva åtgärder för minskad miljöpåverkan på havsmiljön från enskilda avlopp.

Totalt är anlsagetför detta fem miljoner kronor vilket Skåneregionen får del av. Projekt pågår också i länet vars syfte är att minska belastningen av havet via växt- och näringsämnen samt att stärka den biologiska mångfalden genom att övergödda havsvikar och kustnära sjöar restaureras. Anslaget för detta är totalt tre miljoner varav en del används i Skåne till att förbättra hälsoläget i Västehavet.

Havet har inte barabetydelse för semesterfirare och turister utan även för vårt lands ekonomi samt tillväxt. Havet ger möjligheter för miljövänliga transporter och ger föda geom fisket. Skall våra hav kunna ge allt detta till kommande generationer så gäller det att gå från ord till handling.

Detta har regeringen gjort och kan nu vara ett föredöme för de andra länderna kring Östersjön och Västerhavet.

Lars-Ivar Ericson (C), riksdagskandidat, Tyringe
Lars-Ivar Ericson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.