Annons
Nyheter

Heja Hässleholm!

Det vilar ett lätt löje över Kristianstads visioner, skriver Elsa Christersson (MP), ordförande Kristianstad.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2009

Visst kan vi lite avundsjukt titta på köerna till den nyss avslutade Pompejiutställningen i Hässleholm och med förvåning höra andra skåningar uttrycka sin beundran för Hässleholm som med sitt kulturhus och andra framsynta investeringar utan tvekan tagit täten i Nordostskåne.

Detta sker samtidigt som ett lätt löje vilar över Kristianstads visioner med en logga som pratar om Sveriges största matcentrum, som inte matfabrikanter vill ta del av, en arena som ingen mer än politikerna vill satsa på, en flygplats där ingen vill flyga från, ett nedgrävt logistikcentrum som kommunen förlorat pengar på och nu senast det som inte bara fick vara en högskola utan blev Campus med Krinova som är lika svårt att förstå vitsen med som med det underliga uttrycket Spirit of Food.

Annons

Kanske har politikerna bara haft otur, kanske finns det tankar bakom det som synes ske som vi vanliga dödliga inte förstår. Och ingen berättar för oss. Man kan ju lätt tro att de flesta politiker i Kristianstad drabbats av samma öde som folket i Pompeji och ligger begravda under lavahögar så att de därför inte hör och inte kan tala.

Vi i miljöpartiet tycker om vår stad, tycker att den är en riktigt bra plats att leva på och vill att vi skall få igång en levande debatt om hur vi skall utveckla staden.

Vi vill att kommunen skall ansvara för det kommunen är satt att ansvara för, och göra detta väl, och lämna resten åt dem som skall vill det.

Vår vision bygger på en grön och ren stad där möjligheter tas till vara, där människor och verksamheter har utrymme att utvecklas men får göra det på sina egna villkor, där långsiktighet och kvalité är honnörsord och där demokrati innebär en levande dialog. Inte bara röstning vart fjärde år och däremellan handslag och allianser för att strypa debatten.

De gamla vanliga, icke så glamorösa områden, vård skola, omsorg tror vi fortfarande är områden som ger trivsel och tillfredsställelse i en stad och är en bra anledning för företag och människor att stanna och att flytta hit.

Sedan har Kristianstad redan pluspoäng på så många områden. Tänk på det goda vattnet vi har i våra kranar, tänk på handeln en helt vanlig lördag, tänk på vattenriket och all annan natur vi har runt omkring oss.

Vi har inget stort kulturhus, men barnen har ett eget Barbacka och vi har olika scener som lockar hit olika typer av artister. Vi har ett bra bibliotek, en välbesökt konsthall och ett museum som förstått att utveckla Kristianstad som filmvagga och vi har våra två konserthusscener. Vi har en i hela landet sedan länge känd jazzfestival, och vi är ganska unika med vår satsning på en bokfestival varje år.

Vi har ett framgångsrikt damfotbollslag och många aktiva i idrottsklubbar för andra sporter och ett stort och mångfacetterat föreningsliv.

Vi vill inte lägga mer krut på att dra fram alla felspekulationer, utan vi vill diskutera, ha ideér om och få fram handlingsplaner för hur vi på bästa sätt skall använda våra skattemedel inom de områden där kommunen har skyldighet att verka och bör ha kompetens för att göra det.

Vi gratulerar Hässleholm till dess framgångsrika politik, men vi vill inte härma någon, vi tror att vi av egen kraft kan få en livskraftig dynamisk stad, bara genom att ta till vara och bygga vidare på de resurser som redan finns.

Elsa Christersson (MP)Kristianstad
Elsa Christersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons