Nyheter

Hembygdsparken är hotad

Nyheter • Publicerad 16 maj 2008
Fest i Hembygdsparken i Broby. ARKIV: PER ROSENQVIST
Fest i Hembygdsparken i Broby. ARKIV: PER ROSENQVISTFoto: 

ººGHH har ett starkt varunamn. En förening med en hembygdspark i naturskön miljö. Hundratusentals ideella arbetstimmar har genom åren skapat det vi nu har.

Men tiderna förändras och det måste föreningen också göra. Vi står nu inför en osäker framtid om inget görs. Ordföranden har tidigt insett det allvarliga läget och påbörjat ett förändringsarbete. Den ekonomiska situationen är och kommer att vara kritisk om inget görs. Ekonomiska och personella resurser erfordras för att bevara föreningen, alternativet är stagnation och avveckling.

Alla medlemmar borde ha denna insikt och verka för förändringar. Parken kan inte överleva som enbart museum. Föreningen har genom åren samlat på sig byggnader och föremål som måste vårdas och underhållas för dess bevarande. Detta kostar pengar. Byggnaderna har ett eftersatt underhåll i storleksordningen 5 miljoner kronor. Föreningen har inte heller resurser att se till att föremålen till fullo förvaras och vårdas på ett tillfredsställande sätt. Styrelsen har påbörjat arbetet med en policy för mottagande av föremål och inte okritiskt ta emot föremål. En gallring av föremålen kan bli aktuell. Situationen utgör ett allvarligt hot, inte bara mot föreningen utan även ur ett nationellt, kulturhistoriskt perspektiv.

Föreningen måste värva nya medlemmar genom att bli attraktiv för även yngre generationer.

De ideella insatser som tidigare var självklara, avtar mer och mer. Medborgarnas engagemang i samhällets och familjens olika aktiviteter tar stor tid i anspråk. Någon återgång till att se föreningen som en naturlig träffpunkt för gemensamt arbete är inte troligt.

Ordföranden har aktiverat styrelsen i detta nytänkande och arbetet är påbörjat. Detta kräver att alla medlemmar accepterar en förändrad syn på föreningens verksamhet.

Det har dessvärre visat sig att det är mentalt svårt för en del medlemmar att acceptera en övergång från enbart museal verksamhet till en modern förening i dagens samhälle. Vi måste acceptera att verka även i nutiden, enligt stadgarna, utan att ge avkall på att vårda och bevara kulturminnen.

ºNya, publikdragande aktiviteter måste komma till stånd.

ºUtökad samverkan med andra organisationer och företag inom turism och fritid.

ºFå företag att sponsra.

ºAnvändande av modern teknik för att bättre marknadsföra föreningen och bygden med mera.

Nuvarande styrelse kan ses som ett väl sammansatt gäng, som inser att förändringar måste till stånd. Styrelsen besitter numera en bred kompetens från olika delar av samhället.

Dessvärre agerar ett 15-tal medlemmar mot styrelsen, då de inte tycks acceptera ett förnyat synsätt. Demokratiskt fattade beslut borde vara en självklarhet för alla att följa. Konstruktiv kritik och förslag framförda till styrelsen borde också vara ett naturligt sätt att kommunicera – men så sker inte. Samtal till och direkta otidigheter mot enskilda ledamöter förekommer.

Det utlysta årsmötet beslöt styrelsen att inställa, då handlingarna inte kunde färdigställas i tid på grund av bland annat sjukdom.

Får nuvarande styrelse vid kommande årsmöte mandat att fortsätta förändringsarbetet, ser den positivt på framtiden; med en attraktiv park och ett diversifierat utbud av lockande aktiviteter och med en förbättrad ekonomi som följd.

Lars-Olof Tjärnvall
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.