Nyheter

Högskolan i Kristianstad utbildar för många lärare

Nyheter • Publicerad 16 maj 2007

Högskolan i Kristianstad utbildar lärarstudenter med hjälp av felaktiga signaler och hopp om arbete

2003 började jag min lärarutbildning och häpnade redan då över hur många studenter som togs in på utbildningen varje termin.

Under vår första vecka på utbildningen informerade ansvariga lärare oss alla om att vi valt framtidens yrke. "Detta är ett yrke för framtiden och det kommer att finnas massor med jobb" uttryckte man det.

Jag har utbildat mig som vuxen med många års arbetserfarenhet från den privata sektorn och det kändes fantastiskt att mitt val och stora beslut verkligen skulle leda mig in i en ny värld. En värld som jag såg fram emot, trots många tusenlappar mindre i månaden att leva för.

Under utbildningen var jag dessutom många gånger kritisk till hur Högskolan i Kristianstad la upp utbildningen och hur låga kraven var på oss som studenter.

Vi hade under våra sju terminer praktik "på fältet" och då började man förstå att det som lärarna på högskolan sa inte var sant. "På fältet" framhöll man indragningar av lärare och minskat elevantal och vi studenter kände oss ganska dumma när vi faktiskt hade fått en annan bild på högskolan. Skulle jag hoppa av?

Under diskussioner med lärare på Högskolan i Kristianstad stod det klart att det faktiskt skulle bli lärarbrist inom några år (2007 – 2008) då 40-talisterna skulle gå i pension. Detta stämde dock inte heller.

Varje år examineras ett stort antal studenter från Högskolan i Kristianstad, just från lärarutbildningen, och det största antalet går faktiskt arbetslösa. Det känns vedervärdigt när man har tagit ett stort beslut i livet, gått vidare och utbildat sig och sedan blir hänvisad till Arbetsförmedlingen.

Mina undringar vänder sig nu till Högskolan i Kristianstad; varför man tar in så stort antal studenter varje år, när det faktiskt inte finns något behov av detta enorma antal lärare?

Många är otroligt engagerade i sitt nya yrke och hungrar efter jobb, men blir arbetslösa och frustrerade. Jag känner flera färdiga lärare som mår psykiskt mycket dåligt på grund av detta.

På Högskolans hemsida framhåller man att studenter som utexamineras från Kristianstad får jobb och jag undrar hur mycket man faktiskt vet om den verklighet man skickar ut sina studenter i? Om inget behov finns varför utbildar man då i massor?

Vikarien

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.