Nyheter

Höj rösterna sjuksköterskor!

Även vi sjuksköterskor i Skåne måste vakna och göra vad våra kollegor gjort på andra håll i landet.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2008

Vi måste säga ifrån och klargöra att vi nöjer oss inte med vår nuvarande låga lönenivå. Vi har ansvarsfulla arbetsuppgifter som handlar om liv och död. I vårt arbete får vi träffa människor i livets början såväl som i livets slut.

Många gånger ställs vi inför viktiga beslut. Vi skall vara tillhands för människor som har det svårt. Vi ska uppmuntra och trösta och vara den starka när omgivningen är svag.

Lördagar, söndagar, storhelger och nätter förväntas det av oss att vi ska ställa upp. Ändå älskar vi vårt jobb. Finns det något mer meningsfullt än att vara tillhands för en medmänniska vars hälsa sviker?

Vårt ansvar är ibland lika stort som läkarnas. Ändå har vi en lön som knappt är hälften av vad de tjänar. Läkarna har ingångslöner på cirka 40000 kronor/månaden medan en nyanställd sjuksköterska i Region Skåne får nöja sig med en ingångslön som ligger mellan 18000 och 19500 kronor. Ska vi strejka? Eller vad ska vi göra för att arbetsgivaren ska förstå att vi menar allvar?

Vi har gått tre år på högskolan för att utbilda oss. Många av oss har dryga studieskulder. Vad blir över när man betalt skatt, hyra och amorterat på studielånet? Kom inte och påstå att vi har män eller sambor som tjänar mera så att vi klarar oss ändå. Det är inte det som orättvisan handlar om. Vi vill känna oss uppskattade och uppleva värdighet i vår anställning.

Vad är det för signal som arbetsgivaren sänder ut? Jo, signalen är att en sjuksköterska måste ha en kapitalstark livspartner för att kunna fungera i sin anställning. Även i vårt yrke finns många ensamstående mödrar. Deras vardag blir särskilt tung när de utöver omsorg om barnen och ekonomiska bekymmer har att fullgöra en arbetsinsats som kräver all möjlig koncentration.

Förklaringen är väl den att det rör sig om ett kvinnodominerat yrke och att Region Skåne liksom andra regioner och landsting tar lätt på det här med jämställdhet. Nej, grabbar och tjejer i sjuksköterskeyrket nu har vi fått nog. Både vårdförbundet och Region Skåne måste göra bättre ifrån sig! Vi sjuksköterskor i Kristianstad och Hässleholm borde resa gemensam front för högre löner.

Undersköterskor i all ära. För de behövs verkligen men de har stora starka Kommunal bakom sig och har på tre år fått en löneutveckling på 17 procent. Medan vi sjuksköterskor som tillhör vårdförbundet fått nöja oss med tio procent under samma tid. Är detta rättvist?

M B

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.