Annons
Nyheter

Hur många är i vår mors situation?

Nyheter • Publicerad 9 januari 2009
Ger de rätt information? Arkiv: Hasse Holmberg/Scanpix
Ger de rätt information? Arkiv: Hasse Holmberg/ScanpixFoto: 

Jag skulle vilja berätta lite om hur Försäkringskassan agerar angående det lagstadgade fribeloppet för äldre. Min mor avled i slutet av september 2008. Hon var på sitt 95:e levnadsår och bodde på ett särskilt boende här i Kristianstad.

När vi kollade upp hennes ekonomi i samband med att bouppteckning skulle göras märkte vi att det inte stämde.

Annons

Vår mor hade haft bostadsbidrag till den 31/7, 2007. Vid den tidpunkten kontaktade en anhörig Försäkringskassan och bad om hjälp till vår mor angående bostadsbidraget få grund av att den anhöriga i fråga är nästan blind.

Svaret blev attFörsäkringskassan var så hårt belastad och låg långt efter med behandling av ärenden och lovade att höra av sig.

Nu blev det så att vår mor betalade mer för sin bostad än vad hon fick ut i pension, 852 kronor varje månad fram till den 31/12, 2007. Den 1/1, 2008 sänktes hennes hyra så hon fick kvar 659 kronor i månaden. Detta skulle räcka till hårvård, fotvård, toalettartiklar, tandläkare medicin med mera.

Vår mor ville alltid sköta sin ekonomi själv och vi såg som om vi förnedrade henne om vi frågade om hennes ekonomi.

Vi trodde att Försäkringskassan ordnat det bostadsbidrag som hon var berättigad till och att hon hade det lagstadgade fribeloppet på 2 492 kronor i månaden som hon var berättigad till. Vi kontaktade kommunen och de betalade tillbaka den summa hon betalt för mycket tiden den 31/7-1/1, 2008.

Men Försäkringskassan som vi också kontaktade är inte villig att rätta till de fel de gjort. Samtalet som vi ringt finns inte en med i deras datorer. Tillsammans har min mor missat nästan 30 000 kronor på denna tid.

Hur många pensionärer är i samma situation som vår mor? Kan man verkligen begära att en person som både gammal och sjuk skall kunna söka bostadsbidrag och varför upphör ett bidrag mitt i ett halvårsskifte när hyra för boende sätts vid varje års början?

Borde inte kommun och Försäkringskassa ha ett bättre samarbete så alla fick sitt fribelopp utan en massa krångel?

Bengt Johnsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons