Annons
Nyheter

Hur ska ungdomar bete sig gentemot äldre?

Nyheter • Publicerad 2 september 2003

Häromdagen var jag med om en märklig händelse, min kompis och jag tog bussen från skolan i Norra Åsum in till stan då några äldre damer gick på bussen. Vi flyttar oss alltid när vi ser att det inte finns någon plats för dem och gjorde det även denna gång.

Min kompis satte sig längre bak i bussen vid två tomma säten då hon ser ännu en äldre dam som inte fått plats där framme. Den äldre damen har en liten flicka med sig. Flickan ställer sig nere i gången på bussen.

Annons

Min kompis undrar varför flickan inte sätter sig med damen så hon vänder sig om för att se efter om där finns någon plats till dem där de kan sitta bredvid varandra.

Min kompis tänker att om det inte finns det så kan de ta hennes dubbelsäte i stället så kan hon ta en annan plats, än en gång. Men när hon vänder sig om och tittar så snäser den äldre damen till henne: "Titta inte illa på mig, jag är faktiskt gammal"

Då min kompis blir chockad och tänker försvara sig så spänner hon ögonen i henne och vrålar på flickan: "Kom nu hit! Jag har faktiskt betalt en sittplats och ingen ståplats till dig!"

Då vi diskuterar denna händelse efter bussresan berättar en annan kompis till mig att hon åkt samma buss förra veckan då hon rest sig för en äldre dam då damen tagit det som en förolämpning och snäst: "Så gammal är jag inte! Sitt ner!"

Jag är uppfostrad till att visa respekt för andra människor. För mig ingår det att erbjuda sin plats på bussen för en äldre dam. Hur ska vi ungdomar bete oss egentligen?

Ska man resa sig för en äldre eller är det att förolämpa? Och om man gör det, ska man tåla att få en snäsning? Jag anser att här ligger en tvist mellan gammal och yngre som bör redas ut.

Lilla jag

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons