Nyheter

I dag kan du återvinna dina gamla elprylar!

Nyheter • Publicerad 24 april 2009
Till tippen? Arkiv: Jessica Gow/Scanpix
Till tippen? Arkiv: Jessica Gow/ScanpixFoto: 

Fastän vi i Sverige är ganska duktiga på att källsortera hamnar 12 000 ton elprylar i hushållssoporna varje år. I genomsnitt har varje svensk 2,35 mobiltelefoner liggande som inte används. Totalt blir det 15 miljoner mobiler. Släng dem inte i soporna utan lämna dem till återvinning!

Mobilerna innehåller giftiga tungmetaller till exempel kadmium, kvicksilver och bly, som inte får komma ut i naturen. Mobilerna innehåller också sällsynta ädelmetaller, som små mängder guld, silver och palladium, som vi måste återanvända för att spara naturresurser. Om alla dessa 15 miljoner mobiler återvinns får vi tillbaka cirka 160 kilo guld, 700 kg silver och 58 ton koppar, som vi då slipper utvinna med hjälp av miljöfarlig gruvbrytning.

Mobilerna är bara ett exempel på alla de olika elprylar som vi använder i dag och som förr eller senare går sönder eller blir omoderna.

Nu har du chansen att på ett smidigt sätt lämna in dina kasserade elprylar till återvinning. I dag lördagen den 25 april, miljövänliga dagen, finns nämligen Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Renhållningen Kristianstad på plats utanför Domus mellan klockan 10 och 15 för att samla in "små elprylar", så att de kan tas om hand på rätt sätt.

Leta i dina gömmor och ta med dig gamla mobiler, laddare, glödlampor, lysrör och liknande så att du vet att de inte hamnar på fel ställe. Tack för att du hjälper till att ta ansvar för vår miljö!

Christer Neideman, Naturskyddsföreningen i Kristianstad Jan Appelqvist, Renhållningen Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.