Nyheter

Industrialisera inte naturlandskap

Nyheter • Publicerad 24 april 2009

Detta är ett rop i protest mot en regeringspolitik som leder till att delar av vårt land förvandlas till industrilandskap för produktion av vindkraftsel och samtidigt bara ger en försumbar minskning av utsläpp av växthusgaser.

En lång tradition med lagar och bestämmelser för samhällsplanering som vuxit fram för att skilja människors närmiljö från industriell verksamhet håller nu på att brytas upp.

Det ersättas av ett regelverk vars uttalade syfte är att gynna och underlätta byggande av tusentals vindkraftverk i områden där människor bor och verkar sedan århundraden, i naturområden som i andra sammanhang betecknas som omistliga och värdefulla för välbefinnande och rekreation, i orörda områden som i turistbroschyrerna gärna kallas "Europas sista vildmark".

Exploateringen av mark för vindkraftutbyggnad drivs av ett generöst subventionssystem som garanterar lönsamhet. Det lockar till investeringsplaner som kan te sig groteska i sin omåttlighet. I Markbygden, Piteå kommun, vill vindkraftindustrin bygga 1101 vindmöllor, på Värmlandsnäs i Vänern över 200 stycken.

Lättförtjänta pengar frestar till oseriöst handlande. Fusk med miljökonsekvensbeskrivningar vid ansökningar om bygglov är utbrett, framför allt vad gäller buller, skuggpåverkan och uppgifter om energiproduktion. Kommuner och länsstyrelser saknar ofta kompetens eller intresse av att ifrågasätta uppgifterna.

Vi accepterar inte den obalans som råder i värderingen av den enskilda människans intressen och vindkraftindustrins intressen. Staten pressar fram en utbyggnad med lagar och direktiv som styr myndigheter, domstolar och kommuner ned till den enskilde miljönämndsledamoten med beskedet: vindkraften skall byggas ut!

Den som drabbas är hänvisad till att klaga hos en myndighet som redan är part i målet.

Förtvivlade människor får sin boendemiljö förstörd, de finner att värdet på deras fastigheter plötsligt reduceras eller rent av raderas. De tvingas dessutom att betala katastrofen med ett merpris på el som skall fylla gapet mellan kostnader och erforderliga intäkter för att inkräktarnas vindkraftaffärer skall gå runt.

Den massiva utbyggnad av vindkraften som nu inletts kommer att föröda boendemiljön för tusentals människor, den kommer att göra oförlåtliga ingrepp i vårt landskap, den kommer att ge oss ett försämrat elenergisystem som blir dyrare, mindre effektivt, svårare att styra och inte längre pålitligt. Mot dessa förluster ställer regeringen den förmenta vinsten att vindkraft skulle bidra till minskning av utsläpp av växthusgaser.

Sett till situationen i hela EU är det precis tvärtom! Till följd av behovet av reglerkraft bidrar vindkraften i högsta grad till utsläpp av växthusgaser och till att permanenta energisystem med stort inslag av kolkraft. Det är inte förnyelse, det är stagnation.

Staten skall värna allas rätt till försvar mot övergrepp. Om vindkraftindustrin ges förmånen att få bygga ut med hjälp av subventioner och stödjande regelverk, skall den enskilde medborgaren också beredas ett lika generöst stöd för möjligheten att kräva sin rätt.för Föreningen svenskt landskapsskydd med följande anslutna föreningar:Per von Wachenfeldt, ordförande Bevara LinderödsåsenAktionsgruppen LBL i N VångaFäringtofta norra ideell föreningKolerbygdens landskapsskydd, landskapsskydd i SträngnäsLivsmiljö Värmlandsnäs, Milletorps byalagRomeleåsens södra natur och miljö

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.