Nyheter

Inga stora inkomster i hästbranschen

Nyheter • Publicerad 18 augusti 2004

Svar på Lars Thuressons inlägg, lördagen den 14 augusti.

Från början, och det har vi haft tidigare, hade vi ett morgonmöte med alla ledare, där dagens upplägg och olika problem diskuterades. Detta ville inte denna ledargrupp fortsätta med, tyckte det var onödigt, vilket jag accepterade, då jag alltid låtit ledarna ha stor frihet i sitt upplägg av arbetet. Jag behandlar dem helt enkelt som vuxna, inte som barn.

Under alla år har våra ledare velat arbeta 2-3 lägerperioder och därefter ha en eller flera lägerperioder ledigt för att kunna åka hem. Detta har varit uppgjort före sommarens början efter schema helt efter deras egna önskemål.

Vi har tidigare försökt med sex dagars arbete och två dagars ledighet, men det har inte varit populärt. Dessutom får varje ledare ett kompendium med dagsprogram och beskrivning hur arbetet ska utföras. Att detta system fungerat alldeles utmärkt genom åren är väl alla belåtna lägerledare vi haft och de som i sommar avlöste dessa ledare bevis för.

Ingen ledare arbetade före kl. 8.30 då morgonsamlingen började. Endast en ledare väcker eleverna kl. 7.30. Handledning, tja, vi fanns alltid på plats för rådfrågning, men dessa var svåra att leda. Hästskötseln skulle ske på "Stockholmsvis" och mina direktiv var inte mycket värda. Många hästar skulle stå inne med täcken och en veterinär skulle helst varit heltidsanställd. Vi tillämpar betesdrift, då hästarna är på bete från kl. 17 till 8.30. Skötsel dagtid utförs av eleverna, med bistånd av ledarna.

Så har vi Thuressons oförskämda insinuationer att vi inte följer lagar och förordningar, inte betalar skatter och avgifter med mera. Herr Thuresson, försök snoka fram en enda betalningsanmärkning, en enda inte inbetald skatt, eller någon konkurs i vårt 35-åriga bolag!

Vi har dessutom haft en trippel A-utmärkelse, det högsta betyg något företag kan få vad gäller ekonomi. Lönerna har alltid utbetalats. I detta fall har vi avvaktat vår jurist utlåtande och det vet väl alla att det tar en viss tid? För övrigt är lönerna redan utbetalda.

Självklart blir man inte särskilt glad om någon på detta sätt lämnar sin arbetsplats och sedan ringer som om inget hänt. Några hot har inte förekommit, bara meddelande att vår jurist handlägger det hela. Dessa flickor är naturligtvis inte välkomna till Fenix Park.

Vi har alltid valt att betrakta 17-18-åringar som vuxna, och de flesta tidigare ledare har alltid levt upp till dessa förväntningar, men det är klart, numera ska man kanske inte ställa krav, utan betrakta dem som barn, precis som det tyvärr ofta sker i svenska skolor, där eleverna har alla rättigheter och de stackars lärarna inga.

Den här aktionen var noga planerad i avsikt att ställa oss utan ledare och skada verksamheten. Bland annat hade dessa ledare skrikit åt föräldrar att de skulle "ta hem sina ungar igen, för det finns inga ledare", då de avvek från Fenix Park. Nu lyckades ju inte kuppen, glädjande nog. Våra nuvarande och tidigare ledare tar bestämt avstånd från deras beteende.

Thuresson är tydligen expert på hästbranschen, som enligt honom ger stora inkomster med små omkostnader. Omvänt är sanningen, och det kan nog många företagare i denna business instämma i.

Med hänvisning till fackbossen Tommy Nilssons senaste inlägg fredagen den 13 augusti, kan vi bara konstatera att hans senaste utfall nått ett nytt lågvattenmärke. Vi nedlåter oss inte till att syssla med ärekränkning och förtal.

Debatten i detta media är härmed avslutad för vår del.

George Hultgren

Fenix Park AB

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.