Nyheter

Ingen vet vad som händer vid ett EMU-medlemskap

Nyheter • Publicerad 22 maj 2003

Svar till Pensionär, den 14 maj.

Som regel brukar jag inte svara på anonyma insändare, men skall här göra ett undantag. Hur kan du påstå att jag kommer med falska påståenden om EMU-medlemskapet så länge du inte vet vad detta kommer att föra med sig?

Det är inte många framstående politiker och industriföreträdare som säger nej, påstår du. Jo, listan kan göras lång, försäkrar jag. Senast häromdagen var en framstående industriman här på högskolan i debatt med Christer Nylander om EMU, nämligen Elektrolux styrelseordförande Rune Andersson. Han har väl om någon byggt upp flera industrier, bland annat Trelleborgs gummifabrik. Varför tror du att två stycken före detta riksbankschefer säger nej? De måste väl vara väl insatta i ekonomi.

Ja-förespråkarna har lyckats dupera handeln med att lova att frysa priserna de första två månaderna efter ett eventuellt EMU-medlemskap. Men vad händer sedan när dessa två månader har passerat?

Detta vet ingen av oss någonting om, därför vore det kanske bättre att vänta och se tiden an och hur det artar sig för de länder som redan är med. Varför tror du att England inte har anslutit sig, Tony Blair och hans regering har inte hörts vara så positiva till euron.

Kära signatur Pensionär, kom tillbaka när vi fått facit i hand, undrar vem av oss som skall säga ”Vad var det vi sa”, men våga gärna stå för vad du skriver och våga att sätta ut ditt namn.

Märk väl, att även Göran Persson var negativ till EMU tidigare, men ändrade ståndpunkt efter ordförandeskapet i EU, då han föreslog att det skulle väljas en president för EU. Därför måste han vara ja-sägare, för att han såg sig själv som tänkbar kandidat till denna post.

Astrid Zweiniger

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.