Nyheter

Inget beröm till brandförsvaret

Nyheter • Publicerad 2 maj 2005

Vi kan i dag se resultatet efter branden vid Lilla Torg, ett halvt kulturkvarter är borta. Hemskt att se. En gång tidigare, 1847, var det två dåtida kvarter som brann. Brandförsvaret den gången lyckades med enkla resurser hindra vidare utbredning.

Ingen berömmer brandförsvarets insatser 2005. När man i Bladet läser om hur släckningen gick till enligt brandförsvarets egna uttalanden blir man förundrad; "lärdomar skall dras". Det var lite för sent. Att inte gå upp på vinden förrän efter nästan en halvtimme (kl 23.19) i ett hus med trätrossbottnar är märkligt.

Att inte ens ha utrustning för att ta sig igenom ett plåttak är också märkligt. Man var helt enkelt inte alls beredd. Till sist, efter många timmar, blev det ett hål, men då hade apotekstaket börjat brinna och grannhuset nästan antänts. Hela kvarteret var i fara.

De inneboende fick uppmaningen att gå ut "en stund" – inget togs med ut. Inte ens sattes insatser in för att rädda en massa patienters tandproteser; hade väl tagit en kvart. Liv räddades, det är klart.

Räddningschefen: "Jag är oerhört stolt över vad vi åstadkommit". Snacket på stan är annorlunda. Eld i en liten lägenhet i ett hörn, ett halvt kvarter borta.

Gud bevare oss för fler bränder i gamla stadskärnan.

LM

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.