Nyheter

Inhumant beslut

Då är ytterligare ett inhumant beslut taget! Ännu en gång har den borgerliga pakten visat sin vilja att montera ner vår generella välfärd, nu har de beslutat om en ny utsorteringskedja som gäller från 1 juli!
Nyheter • Publicerad 8 juli 2008

I praktiken innebär det att sjuka och skadade kommer att tvingas ut från både arbetsplatsen och sjukförsäkringssystemet. De nya reglerna innebär att arbetsgivarnas rehab-ansvar är borta och efter 6 månaders sjukskrivning ska den drabbades arbetsförmåga prövas mot den reguljära arbetsmarknaden inom hela landet. Om handläggaren på försäkringskassan anser att personen ifråga kan ta något annat arbete så upphör rätten till ersättning från sjukförsäkringen. För att kunna försörja sig är det bara att acceptera eventuell uppsägning så att hon/han ska kunna få A-kasseersättning i bästa fall! Detta innebär också att lagen om anställningsskydd har blivit lika ihålig som en schweizerost för människor som blivit skadade eller sjuka.

Genom dessa förändringar i lagen om allmän sjukförsäkring så går man emot sitt eget budskap om utanförskap, med den utsorteringskedja som de har beslutat om så kommer många att hamna i ren misär och bli hänvisade till socialbidrag. Försämringarna kommer att inom några år innebära 17 miljarder till statskassan, (men någonstans ska väl finansieringen av överklassnära tjänster och sänkta skatter till de redan besuttna tas.) Snacka om att sparka på de som redan ligger!

Kjelle Lundgren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.