Fria ord

Inse hur värdefullt och viktigt vatten är

Fria ord Artikeln publicerades

Åhusborna är hårt drabbade av bakterier i vattensystemet. Jämfört med att vi i detta land länge kunnat ta rent vatten i våra kranar där hemma för givet, så kanske det nu är på plats att tänka på att det på många andra håll i världen snarare skulle anses vara en oerhörd lyx. För många en helt och hållet ouppnåelig dröm.

Som en mer eller mindre känd kommentar ifrån en afrikansk medborgare som fick veta hur rent vårt vatten är: "Vad?! Menar ni att ni duschar i dricksvatten"?I Pakistan som nu har drabbats så hårt av en översvämning som är grymt mycket mer omfattande än för de "stackars" villaägare här i Skåne som drabbats av vatten i sin källare, hotas cirka tre miljoner barn att insjukna i vattenburna sjukdomar.

Vi här kan relativt enkelt få bort det översvämmande vattnet (även om vissa kommuner inom kort såklart måste uppdatera sina avloppssystem) och oftast endast har en mindre materiell skada att bry sig om. Vi behöver inte oroa oss över att förlora något av våra barn.

Vatten – särskilt rent vatten – är viktigt för oss. Inget vi ska ta för givet. Det finns inga 100 procent tillförlitliga system. Med andra ord kanske vi borde ha en tätare utförd kvalitetskontroll? Att det alltid regnar som det alltid gjort är heller inget vi kan fortsätta ta för givet. Med en pågående klimatförändring över hela vår värld, så är det kanske snart vi som drabbas likt folket i Pakistan?

Människor i andra länder är våra medmänniskor, grannar på långt håll. Liksom vi gärna hjälper en granne med dennes översvämmade källare, så kan vi mitt i vår situation även hjälpa de som har det värre. Varför? För en dag är det kanske vi som ber om hjälp!