Annons
Nyheter

Inte fel att se om sina egna först

Nyheter • Publicerad 20 juni 2002

Svar till pastor Leif Nilsson, Tollarp, angående min tidigare insändare om Qpoolen i Hässleholm.

Att pingstkyrkan bedriver hjälpverksamhet i Afrika är kanske bra, längre bort kan man knappast påstå insamlade pengar går.

Annons

Står pingstkyrkans pastorer också där och botar tinnitus via mobiltelefon och ebolavirus och aids med handpåläggning och förstås ”lilla plinget” i kollekten.

Nej, det tror jag förstås inte, men i lilla Hässleholm funkade konceptet.

Jag tackar för inbjudan men avstår från att resa till Afrika. Jag tycker det finns betydligt mer på hemmaplan att sörja för om jag har glädjen att behövas.

Gamla och sjuka, unga och sjuka och arbetare ”friska” och sjuka i en alltmer accelererande armod och fattigdom.

Jag fattar ju inte varför det tycks vara finare att hjälpa långt bort i världen och inte här hemma – vad är det för fel i att se om också sina egna?

Köade igår på apoteket och såg och hörde gamla och sjuka diskutera om priser och prioriteringar om vilken medicin dom borde lösa ut och vilken som kunde vänta. Nej, ingen avbetalning, det tycker vi inte om.

Folk här hemma dör av brist på pengar att lösa ut livsnödvändig medicin. Folk dör i oändliga vårdköer. Här finns mycket att hjälpa till med.

Jag är övertygad om att människan är skapad nånstans nån-gång, inte tror, utan övertygad, men jag tror inte ett enda dugg på alla de här mångmiljoninsamlingarna och hokuspokusgubbarna som fjantar hit via dyrbar flygresa, samlar ihop stora kollekter och flaxar vidare. Tror pastor Nilsson på detta – lycka till med ditt missionerande, är allt jag kan säga.

Situationen i Afrika har bara blivit värre sedan Gustaf von Rosen matbombade rejält. Vad man mest behöver, enligt min mening, om nu den får uttryckas, vore tonvis med kondomer. En föderska är gravid innan hon hunnit gjort första blöjbytet. Det är tragiskt, men faktum.

LENNART GRÄNTZ

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons