Nyheter

Jag känner inte igen mig i beskrivningen

Jag är ägare till en hundras som Willy Alm beskriver nedvärderande och kränkande i sin text i Kristianstadsbladet (3/3). Nämligen en amerikansk pitbullterrier.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2008

Min hund Tiny är en hane på 3 år, och han är stambokförd i BFKC som är ett av tre register för pitbulls i USA. Jag har nära nog 15 års erfarenhet av rasen och känner inte igen mig i det han skriver.

Denna hundras registrerades första gången i UKC år 1898, och är således tvärtemot vad Willy skriver inte "en blandras". Pitbullterriern uppfyller alla kriterier för en rasren hund, och stambokförs i tre stora register. UKC, ADBA och BFKC. Det är enbart en teknikalitet som gör att SKK, (Svenska kennelklubben) inte erkänner den. Alm skriver att: "Vidare är det pitbullterrier och inte staffordshire bullterrier som framavlats ur hundar med dålig mentalitet". Detta är totalt taget ur luften.

Hundar med dåliga anlag har succesivt under alla år plockats bort ur aveln, på grund av att de då inte gått att hantera i sin uppgift.

När man konsekvent sållat bort dessa hundar i avelsarbetet har man fått en ytterst människokär hundras, tvärtemot vad skribenten påstår.

I ATTS, som är den amerikanska motsvarigheten till svenska "mentaltest" på hundar, ligger pitbullen i topp år efter år. Svenska L-test & Korningar bekräftar detta.

Willy Alm utmålar även

hundarna som "opålitliga" och att de under "rätt" omständigheter "attackerar ägare och andra".

Det finns ingen hund som föds ond, utan de blir som man formar dem. Alla hundar kan under "fel" omständigheter bita, då finns det ofta en underliggande anledning, det vill säga orsak kontra verkan. Så att pitbulls skulle vara annorlunda än andra hundar är bara en myt.

Skribenten verkar även tro att alla som äger en pitbullterrier gör det för att man vill vara "häftig, har dåligt självförtroende" etcetera.

Då kan jag medela att vi som äger en renrasig hund hör till minoriteten till att börja med. Det finns runt 400-500 renrasiga hundar i landet och de flesta ägs av riktiga rasentusiaster som letat hund länge.

De har kunskap om hundens historik och egenskaper, och tar således ansvar för sig och sin hund. Merparten av dessa bor i ordnade familjeförhållanden, ofta med barn.

Ser man på medierna när det sker en hundincident, så är det ofta så att hunden benämns som "pitbull" bara för att den har yttre attribut som liknar vår ras.

En blandras är även om den innehåller inslag av pitbull, inget annat än just en blandras. Medierna har som sagt en förkärlek för att skriva "pitbull" eller "kamphund" när något händer.

Man buntar gärna ihop flera raser i en grupp och sätter likhetstecken med farlig i samma text, utan att ha egentlig kunskap om vad man beskriver.

Det som oroar mig är att man avlar hundar utan kunskap ute i landet, ofta för att tjäna snabba svarta pengar.

Man blandar till exempel hundar med pitbullens kampvilja och mod, där man sållat bort bitvillighet mot människor, med rotweiler, som i sin tur är utpräglade vakthundar med skärpa och bitvillighet.

Dessa hundar paras sedan i sin tur, utan att man vet något om mentalitet eller sjukdomar. Som gjort för att gå fel med andra ord. Men skulle en sådan hund göra något, kan ni skriva upp att den blir beskriven som kamphund eller pitbull.

Detta har lett till en kampanj från oss på pitbullforum.se där vi har fått ett flertal annonssidor att införa "råd inför hundköp" vilket är ett steg i rätt riktning. På dessa sidor säljs ofta blandrashundar som "pitbulls" , för det inbringar ofta ett högre pris till uppfödaren.

Jag hoppas att folk som läst ända hit, har fått lite mer information om rasen.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.