Nyheter

Jag vill hålla riksdagen fortsatt sd-fri

Nyheter • Publicerad 23 maj 2008
Fiskar statsminister Fredrik Reinfeldt i grumliga vatten? ARKIV: LARS SANDBERG/SCANPIX
Fiskar statsminister Fredrik Reinfeldt i grumliga vatten? ARKIV: LARS SANDBERG/SCANPIXFoto: 

ººJag har under veckan besökt Kristianstad och delar av Skåne. Jag är som många andra skrämd av de främlingsfientligas framgångar.

Borgerligheten gick 2006 till val med ett löfte att bryta det så kallade utanförskapet. Den moderatstyrda regeringen har sedan dess anammat en skötsamhetsretorik som är gynnsam endast för de främlingsfientliga. Dagligen basuneras ordningsbudskapet ut från Rosenbad till det svenska folket. Inne är begreppet "utanförskap". Ordet används flitigt för att legitimera en hård politik som ska leda fler "slarvers" på rätt sida.

Vi SSU:are är rädda för att den moderatstyrda regeringen just nu krattar manegen för de främlingsfientliga inför nästa val. Vi ser just nu tre varningssignaler:

För det första: Politiken gynnar de främlingsfientligas rekryteringsunderlag. I ett samhälle där klyftorna ökar och de fattiga pressas allt hårdare, där får också högerpopulism fotfäste. I högkonjunkturens Sverige ökar just nu socialbidragen, barnfattigdomen och ungdomsarbetslösheten. Fler får anledning att känna misströstan redan nu när ekonomin går bra. Hur blir det nu när konjunkturen vänder?

För det andra, retoriken förstärker de främlingsfientligas budskap. På samma sätt kan främlingsfientliga gynnas av en politisk retorik som misstänkliggör olika samhällsgrupper. Vad ville till exempel migrationsminister Tobias Billström (m) och moderaterna uppnå med att presentera sina tuffare regler för arbetskraftsinvandring på en nationell presskonferens i "sd-fästet" Landskrona?

Slutligen, det lokala agerandet stärker de främlingsfientligas trovärdighet. Vi i SSU hade utgått från att moderaterna hade förpassat sin mörka historia till papperskorgen, men nu ser vi dessutom hur moderaterna tvärtom på flera håll i landet sträcker ut en hand till de främlingsfientliga krafterna. Karlskrona och Landskrona är exempel där vi ser embryon till samarbeten redan i dag, blir det Sveriges riksdag imorgon?

Vi SSU:are tror också att sverigedemokraternas valframgångar i valet 2006 till stor del kan förklaras av den ideologiska omsvängningen hos de borgerliga i allmänhet och folkpartiet i synnerhet under och efter valrörelsen 2002 med språktester, kravretorik och obligatoriska gynekologundersökningar.

I dag ser vi samma tendens hos moderaterna. I sin nya grafiska profil ingår en liten ruta med regler för vad moderater får säga och vilka ord som ska användas. Där står att moderaterna ska säga "utanförskap" i stället för "segregation". Begreppet utanförskap etnifieras och moderaternas tal om att "bryta utanförskapet" får genast en mängd nya betydelser.

Enligt de opinionsmätningar som gjorts under året ter sig en borgerlig valseger långt borta och man kommer att vara i behov av ytterligare en samarbetspartner. Efter valet 1991 valde den dåvarande borgliga regeringen under Carl Bildt (m) att ingå ett långtgånget samarbete med Bert Karlsson och Ian Wachtmeister, ledare för det främlingsfientliga partiet ny demokrati.

Jag vill hålla Sveriges riksdag fortsatt "sd-fri" och jag vill att utvecklingen ska börja vända här i Skåne. Låt oss ta gemensamma krafttag!

Mattias Vepsäförbundssekreterare, SSU
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.