Nyheter

JULKORVENS INNERSTA HEMLIGHET

Nyheter • Publicerad 7 januari 2003

Förre slaktaren Janos skriver den 3/1 som svar på min tidigare insändare att julskinkorna aldrig kommer i kontakt med grisens avföring.

Men det har ju heller ingen påstått. Det är väl illa nog att vi glufsar i oss ändalykten på de som är bland våra närmaste släktingar bland djuren.

Han skriver dessutom att tarmarna som blir till korv rengörs. Ja, fattas bara, men det skrev jag ju också.

Däremot kan man spekulera i vad man stoppar i de rengjorda tarmarna. Varför vägrar de flesta som jobbat på slakterier att äta korv? Julkorv, vad döljer du för oss?

Att det som finns i marken skulle finnas också i grönsakerna är naturligtvis rent nonsens.

Människa och gris är biologiskt nästan helt lika varandra. De inre organen ser likadana ut, sitter placerade i samma ordning och fungerar likadant. Detta till skillnad från exempelvis kon, som har ett helt annorlunda matsmältningssystem.

Runt om i världen pågår nu försök att genom genmanipulation få fram grisar som kan användas inom sjukvården för transplantationer. Och detta beror naturligtvis på den stora likheten mellan människa och gris, bland annat de inre organens storlek.

Dessutom stämmer grisens hudfärg helt med de blekfeta svenskar som ätit alldeles för mycket julskinka.

Jan Knutsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.