Nyheter

Klyftorna ökar

Replik till "M ser gärna mer pengar i de äldres plånböcker" (19/1) av Margareta Pålsson (M). Att nuvarande pensionssystem är ett resultat av en överenskommelse mellan Allianspartierna och S är helt korrekt.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2011

Detta har emellertid inneburit att pensionärerna fått sänkt "lön" under 2009 och 2010 medan den som har haft ett arbete har fått löneförhöjning.

Dessutom har M och övriga allianspartier under förra mandatperioden genomfört fyra jobbskatteavdrag. Reinfeldt har nu aviserat att han har för avsikt att införa ett femte jobbskatteavdrag. Som framgår av namnet utesluts alla som inte arbetar vilket innebär att pensionärerna utesluts. Detta trots att pensionen anses som en upplupen lön.

Effekterna av detta blir alltså att pensionärerna, tillsammans med arbetslösa och sjuka, krona för krona får mindre i plånboken än den som arbetar och har motsvarande lön. Du kan väl ändå inte förneka att detta är resultatet av M:s och Alliansens politik? I många länder betalar pensionärer mindre skatt än övriga medborgare.

Alliansen med M i spetsen har haft möjlighet, eftersom realinkomsten för pensionärer minskat, att kompensera detta genom ytterligare skattesänkningar för pensionärer om det nu är så som du påstår att M gärna ser mer pengar i de äldres plånböcker.

I stället har M och Alliansen fört en politik som ökat klyftorna mellan pensionärer och dem som arbetar.

Ludde
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.