Nyheter

Kommunalskatten är högst i Skåne

Replik bland annat till "S har tagit ansvar för Bromölla" (17/8) av Åke Hammarstedt.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2010

Tre Socialdemokratiska företrädare har svarat och kommenterat min insändare angående kommunalskatten i Bromölla.

Jag ska här kommentera era inlägg, samt förklara vad jag menar med vissa uttalande.

Hans Forsberg. du skriver att du inte är med och fattar besluten om bidrag till Folketshus. Nej, det vet jag att du inte gör. Med din erfarenhet gör man inga sådana tavlor. När beslutet fattas går en ersättare in. Men hur den ersättaren skall rösta, har ni i den socialdemokratiska gruppen redan beslutat. Trots allt måste man få tycka att det är märkligt att Bromölla folketshusförening, som Du är ordförande i, år efter år får den högsta summan när föreningsbidragen fördelas, samtidigt som Du är kommunfullmäktiges ordförande och är med i kommunstyrelsen.

Åke Hammarstedt, du skriver att det skulle vara intressant att veta vad jag menar med socialdemokratiskt slöseri. Jag skrev exakt så här: "Den politik som S bedrivit har varit både slösaktig och oansvarsfull." Dessa ord står jag för. Vad jag menar med det? Jo, med den start som Bromölla kommun fått genom att ta över samhällets infrastruktur från Iföverken är unik. Hade det sedan skötts rätt skulle kommunen kunnat fortsätta att vara ett "skatteparadis". Istället för att vara sparsam och återhållsam konsumerade man över sina tillgångar på lånade pengar. Som mest var lånen uppe i 152 miljoner. Det är en enorm summa för en kommun av Bromöllas storlek. Detta anser jag vara både oansvarsfullt och slösaktigt

Att förutsättningarna ändrats vet jag. Men har de bara ändrats för Bromölla? Skatteuttaget fungerar likadant i alla kommuner. Och är det inte bra att företagsbeskattningen till kommunerna slopats? Det ger ju mer rättvisa, eftersom vissa kommuner har många företag och andra kommuner i stort sett endast är bostadskommuner, och rättvisa är ju ett av Socialdemokraternas ledord.

Att en stor del av lånen betalats av är bra, mycket bra. Det har för Moderaterna varit en viktig fråga. Det är vi nöjda med.

Men Åke, du måste hålla med om att hade inte lånen på som mest 152 miljoner funnits, så hade inte kommunalskatten behöva vara vad den är.

Dessa "synder" har, som du påpekar, begåtts innan Du blev kommunalråd, men artikeln avsåg Socialdemokraterna i Bromölla och inte någon enskild person.

Listan på ekonomiska beslut som Moderaterna varit emot kan göras lång. Det är bland annat borgensåtagandet till Bromölladagarna, som kostade skattebetalarna ungefär en och en halv miljon. Dessutom var det ett rejält bidrag till Bromölladagarna varje år. Alla bidrag för drift och underhåll av Folkets Hus i Bromölla och Gualöv. Det är många skattemiljoner som under åren pumpats in där. Det är Humlescenen upprustning av Valje och Västanå gamla skola med mera.

Angående budgetarbetet, så är varken Johan Larsson, Lotta Hellström eller jag så okunniga som du påstår. Vi vet vad skillnaden mellan en preliminär och fastställd budget är. Att jag bara skrev budget, och inte preliminär budget i min insändare, var en förenkling av texten. Det är trots allt begränsad plats i tidningen. Jag skrev också att det saknades sju miljoner och att detta skulle lösas senare, och det är när budgeten fastställs.

När det gäller alliansens budget, så står både Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna bakom detta. Att Ni sedan skulle kritisera, och förkasta detta var väntat.

Joakim Engström, du skriver om "lågvattenmärken". Angående slösaktigt och oansvarsfullt så är svaret till dig detsamma som till Åke Hammarstedt.

Jag har inte påstått att Hans Forsberg är jävig. Däremot påstår jag att han är kommunfullmäktiges ordförande och ordförande i Bromölla folketshusförening. Dessutom påstår jag att Bromölla folketshusförening varje år får ett bidrag från kommunen som är betydligt högre är vad många Bromöllabor tjänar på ett år. Det är mer än hälften av samtliga föreningsbidrag som KS/KF delar ut varje år.

Tycker verkligen du, Joakim att det i kommunfullmäktige behöver vara 41 personer som erhåller arvode för att fatta beslut som behandlats i kommunstyrelsen? Vi moderater tycker att det räcker med ungefär 30 stycken. Se hur det såg ut på senaste sammanträdet de28 juni. Av 41 ordinarie ledamöter var 28 närvarande. Tio ersättare hade infunnit sig, vilket resulterade i att tre stolar stod tomma. Är det inte bättre att dra in på platserna, och alla stolar blir besatta?

Åter igen till kärnfrågan. Kommunalskatten i Bromölla är högst i Skåne. Är Bromölla bättre än andra kommuner? Har vi bättre skola, vård och omsorg än kommuner med borgerligt styre? Socialdemokraterna har alltid haft egen majoritet, och försöker få folk att tro att samhället skulle rasa samman om någon annan tog över. Tycker du att det är läge för förändringar, skall du rösta på Moderaterna eller något Alliansparti den 19 september.

Rolf Mårtensson (M)
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.