Nyheter

Kommunerna ska bestämma

Det kommunala vetot ska bestämma om uranbrytning i Sverige, skriver Magnus Forsberg (FP), Balsby, i en replik till Gustav Fridolin (MP).
Nyheter • Publicerad 3 augusti 2010

Jag replikerar inte som Gustav Fridolin (MP) (27/7), i klar och självbestämmande anda, utan respekterar befintlig lagstiftning och kommunernas vetorätt både vid vindkraftetablering och etablering av gruvnäring.

Oavsett vad Fridolin vill göra med kärnkraften i Sverige så kommer den finnas kvar under väldigt många år. Ju snabbare Fridolin är behjälplig att avveckla den, ju snabbare kommer Sverige ha ett stort behov av att importera energi från andra länder.

Vilka kommer då att få betala dessa beslut? Jo, alla vi som bor och verkar i Sverige, genom högre elkostnader. I SVT:s Aktuellt (27/7) fick vi höra att elbolagen förväntar sig höga elkostnader till höst och vinter i Sverige och ett av skälen var att ett par av våra kärnreaktorer i Sverige kommer att stå still.

Detta konstaterar dock Fridolin i sin replik inte är anledningen till att priset kommer öka. Fridolin skriver att priset kommer öka bland annat för att företaget delar ut bonus till sina anställda. Skäll på folk som får bonusar så får man automatiskt rätt i sin argumentation. Den typen av argumentation känns inte helt seriös.

Sanningen är, Sverige kommer vara beroende av andra länders elproduktion med Miljöpartiets politik och vi kommer sannerligen att behöva köpa andra länders el som produceras av bland annat kärnkraft.

De alternativ som du säger skall tas fram och ersätta kärnkraften finns inte och kommer ej att finnas över lång tid, vilket innebär att ni skär bort vår egen produktion av el och Sverige blir beroende av andra länders elproduktion. Kan du verkligen tycka att detta är en bra väg för Sverige och svenskarna Fridolin?

Vi behöver vår kärnkraft men våra befintliga reaktorer börjar bli gamla. Det gör att vi inom tio år står vid ett vägskäl då det samtidigt tar cirka 10-15 år att få igång en ny reaktor.

Fridolin ställer frågor om vad FP anser i frågan om uranbrytning i Sverige. Befintlig lagstiftning i dag förbjuder inte detta utan det innebär att ni skall förändra lagstiftningen och förbjuda brytning av just uran. Innebär det även att ni kommer att förbjuda brytning av mineraler och metaller där uran utgör en biprodukt? Om ja, så kommer ni att säga nej till en del av metall- och mineralbrytningen i Sverige och lägga en kall hand över vår gruvnäring i Sverige.

I dag tillverkar vi i Sverige uranbränsle till kärnkraftverk i Västerås genom företaget ABB Atom. Kommer ni att förbjuda även denna tillverkning? Tillgången av uran är inte dålig utan god i världen vilket gör att det måste finnas stora fyndigheter för att det skall bli ekonomi i en brytning. Om något företag anser att man kan få ekonomi i en brytning så har till sist kommunen vetorätt för att besluta om så sker.

I Åsele kommun, där prospektering av uranfyndigheter sker, har det socialdemokratiska kommunalrådet sagt att de är positiva till uranbrytning i kommunen. Jag personligen ser inga skäl till att vara negativ till brytning av uran i Sverige, eftersom det inte strider mot svensk lagstiftning.

Dock är jag för att kommunerna får fortsätta att ha vetorätt i dessa frågor vilket gör att det slutligen är kommunerna själva som bestämmer om så skall ske.

Varför vill ni förändra detta Fridolin? Tycker ni inte att kommunerna kan ta detta ansvar själva?

Magnus Forsberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.