Nyheter

Kraven i skolan kommer alldeles för sent

Nyheter • Publicerad 19 maj 2005

Det är inte fel att ställa krav på elever i skolan. I verkliga livet krävs det en prestation för att ens drömmar skall uppfyllas.

Problemet i dagens skola, i Sverige, är att kraven kommer för sent. Vi börjar med betyget i åttonde klass, vilket är på tok för sent. Betyg bör man införa från mycket tidigare, för att skapa en vana med betyg, och för att skapa en större trygghet mellan elev och betyg.

Jag menar inte att det är en fråga om att dela ut ig, g, vg och mvg redan i förskolan, naturligtvis är det inte den sortens bedömningar och betyg som skall delas ut. Det hela handlar bara om att avdramatisera faran med att få betyg, som många socialdemokrater tycks se.

Det är inte fel eller farligt att ge mål att uppnå, sätta regler att följa eller att ge krav att uppfylla, det är så livet ser ut för alla.

Skolan ska dela ut kunskap, trygghet och anlägga en plattform för personer att bygga sina liv på, inte en plats där socialdemokrater skall bygga grunden för personers bidragsberoende, något som det mer syftar till nu.

Att inte ställa krav och ge mål att uppnå, det är som att ge alla elever en björnkram vid studenten, i stället för ett slutbetyg.

Magnus Lindner

1:e vice distriktsordförande

Liberala ungdomsförbundet Skåne

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.