Annons
Nyheter

@$:Kronan är alltid värderad till rätt kurs

Nyheter • Publicerad 1 september 2003

JASvar till Anonym icke företagare, den 21 augusti.

Jag vet inte om det är mödan värt att debattera med någon som inte vågar stå för sina åsikter. Men eftersom jag själv lade första inlägget skall jag svara och förtydliga mig.

Annons

Från dess att jag skickar ut prislistan till kunder och återförsäljare i februari är det inte ovanligt att svenska kronan faller under sommaren med 2-3,5 procent mot euron. Speciellt dåliga somrar då folk åker mer söderut. I år beror fallet sannolikt på opinionsundersökningarna som ger nejsidan ett övertag. (Tycker förresten alla svenskar att det är bra att kronan sjunker under semesterperioden?)

Anonym (A) gör antagandet att jag gör affärer med utlandet för 2 miljoner under sommaren vilket är i underkant, men låt oss använda den summan. Från fakturadatum till förfallodatum kan jag säkra med terminer men till vilken kurs? Kursen är det pris på vilket köpare och säljare kan tänkas mötas.

Ibland hör man i debatten att kronan är undervärderad. Kronan är vid varje tillfälle värderad till den kurs som den handlas med. Alltså rätt kurs. Och om alla antar att kronan försvagas under sommaren, vem vill då ge en bättre kurs. 2 miljoner x 3 % = cirka 60000 kr i förlust.

Valutakonto – A skriver att jag skall växla till svenska kronor när kursen är gynnsam. När jag importerar måste jag i så fall köpa euro, när kursen är gynnsam. Hur tror Anonym att företaget skall klara likviditeten med en massa pengar stående på konto jag inte kan röra.

Om räntekostnaderna skriver A vidare att både intäkts- och utgiftsräntor är högre så jämnar det ut sig. Hur tror A att balansräkningen ser ut i ett nystartat företag?

Räntekostnaderna är i Skr cirka en procent högre än i euro. Med en skuld på låt säga 2,5 miljoner kr blir merkostnaden cirka 25000 kr/ år

Sen skriver A att om räntenivån oftast varit högre i Sverige än i EMU-området beror det på att Sveriges ekonomi gått bättre. Hur i hela friden har då Sverige under den senaste 30-årsperioden gått från en topposition i välfärdsligan till nu en sjuttondeplats?

Trots att A accepterar faktum att Sverige normalt har högre ränta än EMU-området skriver A att man inte kan ha räntan som argument i EMU-debatten. Jag kommer då osökt att tänka på Tage Danielssons monolog "Sannolikheten av Harrisburg" där han säger att nu skall vi inte lära våra barn tala sanning. Vi skall lära dom tala sannolikt.

Tv:s Rapport rapporterade häromkvällen om en undersökning, man gjort, som visar att vårt broderland Finland haft en bättre ekonomisk utveckling än Sverige sen man gått med i EMU.

Vad jag har förstått har man heller inte drabbats av fransk byråkrati, holländsk narkotikaliberalism, italiensk korruption, och försämrad nativitet, vilket enligt nejsidan kommer att drabba Sverige om vi går med i EMU. Och vilken valuta tror Du blir mest utsatt för valutaspekulationer om vi står utanför? Sveriges eller Finlands?

Annons

Bo Persson

PS. Anonym räknar säkert snabbt ut att 60+25 inte blir 100. Men låt oss lägga till en del onödig administration så hamnar vi på cirka 100000 kr i merkostnad. DS

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons