Nyheter

Kulturkrockar kan uppstå på grund av okunskap

Nyheter • Publicerad 4 december 2007

Livet är inte lätt, det tror jag att vi alla är överens om. Att bli drabbad av en fysisk sjukdom är svårt och ännu svårare är att bli drabbad av de för våra ögon inte synliga handikapp.

Jag kommer inte ihåg att man pratade om så kallade bokstavshandikapp eller autism för 30– 20 år sedan.

I dag kan ingen undgå ett stort informationsflöde i ämnet. Plötsligt finns det så många drabbade! Har livet blivit svårare eller blev vi mer upplysta? Jag tror både och.

Både film och teater har tagit upp psykiska handikapp och givit dem mänskligare ansikten. Klas Abrahamssons teaterpjäs Livet kom så plötsligt som går på Intiman blev en upplevelse för alla besökare.

Min kompis, som är överläkare i psykiatrin, konstaterade rätt lakoniskt: Är jag på jobbet?

Det blev det bästa betyg för både författaren och skådespelerska Petra Brylander som spelar Annika.

Annika är arbetssökande och lider av Aspbegers syndrom och förbereder sig för en arbetsintervju.

Petra Brylander lyckades att hålla publiken nyfiken och engagerad under en lång monolog. Publiken var med under hela tiden. En fantastisk prestation!

Annika lider av brist på empati och social kompetens. Hon kan inte göra något åt sitt handikapp men hennes arbetskollegor har ingen tolerans.

Annika uppfattas som oförskämd och blir icke önskvärd på arbetsplatsen. För andras trivsel, inte för Annikas bästa, ska hon bli sjukpensionerad, trots att hon är bäst på sitt jobb.

Varför talar man inte med henne vad som förväntas vid olika tillfällen? Okunskap? Nonchalans? Vi är normen och ingen annan får bli annorlunda?

Annikas frustration över "ordinära" människor kände jag igen.

Jag har hamnat i icke ordinära situationer också. Inte på grund av att jag lider av autism, (inte vad jag vet i alla fall), men som invandrare hamnar man lätt i kulturkrockar och om inte de som har social kompetens och mod att förklara att detta inte är ett ordinärt beteende i Sverige, då är det ibland verkligen svårt att förstå andras frustration…

Lite mer tolerans till de icke "ordinära" efterfrågas!

Iva Parizkova Ryggeståhl

(fp)

ledamot i kulturnämnden

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.