Nyheter

Lågfrekvent bullerhot i Huaröd

Nyheter • Publicerad 29 april 2009

Vindkraftverk bullrar och värst blir det när de utsänder så kallat lågfrekvent buller. Det är ljudvågor med en frekvens av 1-200 Hz, fullt hörbara för ett friskt öra.

Vindkraftverkens lågfrekventa buller brukar beskrivas som ett dovt, rytmiskt malande. Ungefär som ett oändligt långt godståg som passerar långt borta eller en långtradare som någonstans står och går på ständig tomgång. Det är ljudvågor som kan färdas mycket långt och som det är så gott som omöjligt att isolera sig från.

Lågfrekvent buller tillmäts ringa betydelse vid bedömning av miljöpåverkan från vindkraftverk trots att det är väl känt från Danmark, Tyskland och Frankrike att det kan utgöra en hälsorisk för befolkning som bor eller verkar i kraftverkens närhet.

Detta har uppmärksammats av professor emeritus Ulf Norrsell, som i en artikel hänvisar till bland annat en tysk utredning som gjordes 2007 under överinseende av tyska hälsoministeriet, miljödepartementet och tyska institutet för riskbedömning (Bundesgesundheitsblatt 50, 1582-9).

I Huaröd, Kristianstads kommun, planerar HS Kraft att bygga tolv vindkraftverk i ett område som på kommunens hemsida beskrivs som "Skånes sista vildmark med storslagen natur runt Huaröd tack vare byns placering på Linderödsåsen". Kommunen stöder planerna.

I Huaröd finns också Isidors kulle där Mats Rondin, världskänd cellist, skapat en musikernas tillflyktsort med bland annat studio för högkvalitativa musikinspelningar. Sådana inspelningar omöjliggörs direkt om de påverkas av lågfrekvent ljud, och om den planerade vindkraftparken blir verklighet tvingas Mats Rondin att upphöra med sin verksamhet i Huaröd.

De regelverk som styr tillståndsgivning för vindkraft ger i praktiken föga hjälp åt den enskilde.

Regeringen har utnämnt utbyggnad av vindkraft till ett slags riksintresse som vore landet i en katastrofsituation. Mats Rondin och andra bybor i Huaröd kan tyvärr bara hoppas att en tillräckligt stark opinion mot vindkraftplanerna får Kristianstad kommun att sansa sig. Lag och rätt har de emot sig.

Einar Fjellman, Ängelholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.