Nyheter

Långt till bussen i Fjälkinge

Nyheter • Publicerad 4 juli 2008
Fjälkinge. Arkiv: Ronnie Smith
Fjälkinge. Arkiv: Ronnie SmithFoto: 

ººSkånetrafiken har än en gång visat sin okunnighet genom att dra in busshållsplatser i halva Fjälkinge. De hävdar på vissa ställen i byn

att det är på grund av trafiksäkerheten som de har dragit in hållplatser i Fjälkinge.

Detta är rena rama tramset, den säkraste hållplatsen i hela byn är också indragen, det gäller hållplatsen vid Fjälkinge Gästis. Vid denna hållplats finns där både inkörsbana och busskur.

En annan sak som också finns där är att man också kan sätta sin cykel i ett cykelställ samt att man kan parkera sin bil vid Gästis.

Vid de nya hållplatserna finns det varken kur, cykelställ och möjlighet att parkera bilen. Trafiksäkerheten vid de nya hållplatserna är under all kritik, dessa befinner sig där trafiken är som störst i hela byn.

Är det meningen att man skall sitta på trottoarkanten och vänta på bussen samt sättacykeln inne på någon annans tomt. Tänk också på alla gamla som har svårt att ta sig så här långt till hållplatserna, de skall inte behöva ta färdtjänst till dessa för att de ligger för långt iväg från deras hem.

Skånetrafiken borde också tänka på miljön eftersom ni tvingar många i dagsläget att ta bilen istället för bussen på grund av detta.

Är det inte mening att folk skall kunna ta bussen istället för bilen så att vår miljö ej blir sämre än den är idag.

Varför kan inte Skånetrafiken köra så att man kan ta upp folk vid busshållsplatsen vid Gästis?

Svar: Sommaren 2008 ändrades körvägen för linje 558 genom Fjälkinge. Detta gjordes på grund av den trafikfarliga vänstersväng ut på E22 som bussen tidigare var tvungen att göra vid Legeved. Den nya färdvägen genom samhället ger visserligen en något försämrad tillgänglighet, men är å andra sidan mycket mer trafiksäker. Den nya hållplatsen Fjällbacka har placerats så pass centralt att avståndet för de flesta resenärer kommer att vara likvärdigt med det man hade till Gästis.

Frågan om cykelställ och hållplatskur är redan väckt internt och vi håller på att se över möjligheterna.

FjälkingeboAnna Carlson ArcherTrafikutvecklare Skånetrafiken
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.