Nyheter

Livsviktigt att växeln fungerar

Kommentarer till Regiondirektören Sören Olofsson och ordförande i Regionstyrelsen Jerker Swanstein (m).
Nyheter • Publicerad 5 maj 2008

Hur kan ni två kommentera en flytt av Helsingborgs och CSK:s växel? Har någon utav er varit och tittat hur det fungerar i dag i växeln? Nej, just det!

Men vi som sitter dagligen och arbetar med en teknik som inte fungerar fullt ut vet att det inte fungerar i dag och än mindre efter en flytt! Var finns ert tänkande när det gäller patientsäkerheten?

Telefonisterna i Malmö tror ju inte heller att de klarar av att serva fem sjukhus. De servar redan i dag tre och det blir inte alltid rätt. Har ni pratat med telefonisterna där? Nej, just det! Varför frågar ni inte "oss som arbetar med tekniken i dag".

Vi blir mörkrädda när vi tänker på att alla anknytningar som skall hamna i en och samma växel på UMAS. Och dessutom skall vi telefonister från CSK inte svara för vårt eget sjukhus, utan samtalen till CSK och Hässleholm styrs till UMAS medan vi skall sitta i Lund på USIL och svara på helt nya samtal!

Att sedan larmen utöver telefonin skall flytta till UMAS är ju horribelt när sökningarna redan i dag inte heller fungerar på första sökningen utan vi får söka flera gånger. Måste någon människa först sätta livet till för att ni skall förstå? Och tar ni detta på ert ansvar då? Och dessutom, har inte alla skattebetalare i nordöstra Skåne rätt till en säker telefoni inom sjukvården?

Och igår, måndag, flyttade Helsingborgs televäxel till Lund. Har Region Skåne gett sitt medgivande till detta? Vem undersöker "hur" det fungerar?

Teknik och telefoni i Blekinge lär fungera bra, men har man pratat med telefonisterna då - eller med vem?

Eftersom vi har tystnadsplikt plus extra munkavel från Siemens är det inte helt lätt att diskutera denna fråga.

Telefonister
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.