Nyheter

Lyft alla!

Replik till Bodil Fredriksson (12/3). Jag tycker inte att man kan göra åtskillnad mellan politik och skolledning som du gör. Visst, 9A-experimentet är kanon. Så inför klasser på högst 20 elever och ge dem var sitt kompetent lärarlag. Det skulle kosta, men pengarna vore väl placerade.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2008

Den gamla personalstaben i tv-serien framställs som tröstlösa och mer eller mindre inkompetenta gentemot "superpedagogerna". Men det är en politisk fråga och handlar om resurser och framtidstro hos eleverna. Jag har diskuterat med vänner och kolleger som är lärare och som håller med mig. Att arbeta i skolan är mer stressigt och mindre idealiskt än i serien. Jag har intervjuat elever och märkt att deras syn på vad som är relevant att lära sig har med deras sociala bakgrund och framtidsplaner att göra.

Klass 9A var inte tredje "sämst" i landet för att de hade usla lärare och rektorer. De var det för att skolan saknade resurser och att eleverna kände hopplöshet inför framtiden, inte minst de med invandrarbakgrund.

Det handlar inte om "Jante" från min sida. Tvärtom vill jag lyfta alla, och det är definitivt en politisk fråga. En viktig fråga i ett allt mer segregerat samhälle. Där man liksom i USA ska drömma om att vinna Idol.

Martin Lund

Gamlegården

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.