Nyheter

Många regler att följa vid svartloppsarrangemang

Nyheter • Publicerad 5 maj 2005

Svar till svartloppsgrannar, den 30 april.

Ansvarig anordnare, Xtrem, har ansökt om att på platsen, Industrigatan norr om Svetsarevägen, anordna en offentlig tillställning i motorsportuppvisning. Ansökan har lämnats in till polismyndigheten.

Ansökan har skickats över till C4 Teknik, väghållare på sträckan, samt räddningstjänsten för yttrande i ärendet. Ur säkerhetssynpunkt har räddningstjänsten fastställt vissa kriterier för arrangemangets genomförande.

C4 Teknik har som ansvarig väghållare på vägen tillstyrkt ansökan. Vi har av den anledningen utfärdat tillfällig lokal trafikföreskrift som innebär att gatan är upplåten för offentlig tillställning.

Kristianstads kommun, C4 Teknik, kommer att svara för att avstängning av gatan utförs på ett tillfredsställande sätt.

Med stöd av dessa yttranden från vår och räddningstjänstens sida har polismyndigheten utfärdat tillstånd för arrangemangets genomförande. Närmaste bebyggelse finns drygt 200 meter öster om gatan. Vi har av den anledningen gjort bedömningen att eventuellt oljud från motorer och däck inte skall påverka de boende i en sådan grad att man kan tala i termer om en sanitär olägenhet.

Kristianstads kommun ställer sig bakom genomförandet av två "svartlopp" (blackrace) på Industrigatan under ordnade former.

Vid ett "svartlopps" genomförande får ingen publik uppehålla sig utmed banan. Bara i startområdet. Varje förare som vill genomföra ett 201 meters test måste visa upp en individuell tecknad försäkring som skyddar tredje man.

Försäkringen skall visas upp i "startgrinden" innan tillstånd till medverkan godkänns. Endast en man får finnas i fordonet. Hjälmtvång gäller under testloppet. Brandsläckare skall finnas inom området. Endast av Svensk Bilprovning godkänt fordon får medverka.

Inga "slicks" tillåts utan endast standarddäck på fordonet gäller. Ansvarig anordnare måste svara för att minst åtta funktionärer finns på plats under arrangemangets genomförande.

De gatlopp (streetrace) som utförs i övrigt på gatan sker utanför vår kontroll. Mot de "tävlingarna" kan ansvarig myndighet, polismyndigheten, närhelst de får signaler om dess förekomst åtgärda.

Får vi fler signaler om att dessa illegala lopp genomförs mellan de officiella tillfällena så kommer vi att ompröva vår medverkan i framtiden.

Lars Nyström

C4 Teknik

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.