Nyheter

Människorna är problemet

Svar till inlägget "Katterna är en hälsofara", 14/7.
Nyheter • Publicerad 17 juli 2008
Alla tar inte hand om sina katter. Arkiv: Scanpix
Alla tar inte hand om sina katter. Arkiv: ScanpixFoto: 

Många lever med okunskap om katter oavsett om det är folk utan katt eller kattägare. Det finns böcker om katter, smittor et cetera och du kan även googla om det.

Du har rätt i en sak i din insändare. På Näsby, främst Fröknegården, springer hemlösa katter. Katter som införskaffats av ansvarslösa ägare när de var små och gulliga men som slängts ut när ägarna tröttnat. Oftast sker det när katten blir könsmogen och kostar några hundra kronor i kastrationskostnad. Detta är dock inte katternas fel - så vilka som är en hälsofara; katten eller ägaren, går ju att diskutera.

Att katterna gör sina behov i sandlådorna är inte roligt men det går att åtgärda med vissa ofarliga medel som kan köpas på djuraffär. Dock utförs det behov att tvåbenta både här och där under helgerna som inte lika enkelt stoppas så länge alkohol finns. Tror du människors avföring är bättre än katters? Nej, varken sämre eller bättre.

Att katter skullesprida kattpest till oss människor stämmer inte. Dina barn smittas inte alls av kattpest då det inte drabbar människor. Men kattpest är en mycket farlig sjukdom för katterna själva. Kattpestvirus smittar genom kontakt direkt mellan katter och kontakt med smittad avföring, urin eller saliv, och indirekt genom viruspartiklar på till exempel händer, kläder och burar. Man tror att även insekter kan föra med sig smittan.

Så för kattägare är det väldigt viktigt att vaccinera sin katt då man kan få med sig smitta utifrån till sin innekatt genom till exempel skor. En innekatt har ännu sämre immunförsvar än en utekatt och blir den smittad har den svårare att klara sig. Inkubationstiden är mellan ca 4-10 dagar och är det den aggressivaste formen så dör katten inom cirka åtta timmar.

Det är en plågsamsjukdom som även ofta leder till följdsjukdomar om katten alls överlever. Kattpest är inte så ovanligt som många tror och har även upptäckts i Kristianstad senaste året.

En uppmaning alltså till alla kattägare - vaccinera era katter. Ni bör också öronmärka dem då katter ibland plockar av sina halsband.

Vi som sliter för att hjälpa hemlösa katter, arbetar i motvind.

Men vad ska man ska göra åt de lösspringande katterna? Jo, prata med de som övergivit dem. Hade inte folk sålt sina katter för en lyckopeng eller 100 kronor på Blocket så hade inte de som dumpar katter köpt dem.

Hade folk kastreratsina katter hade inte det blivit så många, hade lagen om märkning på katt gått igenom hade människor som gör sina djur så illa lätt kunnat sättas dit för djurplågeri. Så problemet ligger inte hos katterna utan hos ansvarslösa människor.

Slutligen, prata med din bostadsförening. Medel som gör att katter inte vill gå till sandlådan är ingen dyr kostnad. Det kan du själv eller föreningen enkelt åtgärda.

Lena OhlssonKattkommando Syd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.