Nyheter

Marknaden avgör om det byggs boenden

Replik till "Förbättra boenden för de äldre" (31/12) av Bengt Albinsson.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2011

Anledningen till Albinssons inlägg var en artikel om ett brev som omsorgsnämndens presidium hade skrivit tillsammans till Barbro Westerholm.

Låt mig understryka, att omsorgsnämndens vice ordförande Marianne Eriksson tog aktiv del av brevets utformning med förslag till förändringar innan presidiet i omsorgsnämnden skrev under.

Varför fick Barbro Westerholm brevet? Orsaken var att Westerholm var ordförande för Äldreboendedelegationen, som var klar hösten år 2009.

I Barbro Westerholms rapport återfanns ett antal förslag, bland annat ett förslag om "trygghetsboende". Alla större utredningar blir lagförslag och olika statliga myndigheter skriver föreskrifter hur utredningarna skall omsättas i praktiken. I Boverkets regelverk för statliga stimulansmedel för att bygga trygghetsboende, finns inte de inskränkningar med som länsstyrelsen tror sig ha hittat.

För mig är det naturligt att förtroendevalda på olika nivåer kan ha en dialog. Det är rimligt att Westerholm får svara på frågan, "var det så här Ni menade i Äldreboendedelegationen eller har länsstyrelsen i Skåne avvikit från Äldreboendedelegationens intentioner?" I brevet fanns också frågeställningen "om inte vad tänker Du då göra?"

Vad är då trygghetsboende som fanns med som förslag i Westerholms utredning? Det är en boendeform för personer 70 plus utan biståndsbedömning.

Det är marknadens behov som avgör, om det skall byggas trygghetsboende. Vid det trygghetsboende som PEAB bygger på Södra Fäladen, har lokala pensionärsorganisationer hjälpt till med enkäter. Omsorgsförvaltningen kan bistå entreprenörer med sakkunskap hur mötesplatsen skall vara utformad och att hjälpa entreprenören att söka statliga stimulansmedel.

Det är märkligt att läsa påstående från Albinsson att jag vill försämra standarden på trygghetsboenden och att införa mitt ministerstyre över länsstyrelsen i Skåne. Ministerstyre är inte ens tillåtet för ministrarna enligt Regeringsformen.

I mitt politiska uppdrag ingår att förändra och förbättra samhället. Det innebär att jag vill skapa möjligheter för entreprenörer och bostadsföretag att bygga trygghetsboende även på landsorten med hjälp av stimulansmedel.

Undertecknad hoppas att Barbro Westerholm och riksdagens socialutskott har ett annat synsätt än Bengt Albinsson.

Bo Silverbern (M)Kristianstad
Bo Silverbern (M)
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.