Nyheter

Minska miljöfarlig vedeldning

Kommentar till "Bara vissa sorters rök skall bekämpas" (12/1).
Nyheter • Publicerad 15 januari 2011

Jag antar att du bor på Österäng. Därför är det synd att du inte satte ut ditt namn, för då hade du kunnat tjäna som föredöme, eftersom du bara eldar någon gång på helgerna. Vi vänder oss mot dem som eldar alla veckans dagar och flera gånger om dagen – alltså regelrätt uppvärmning. Vi vänder oss också mot dem som bor i området och som kan tänka sig att utöka installationerna av kaminer för vedeldning.

Dessvärre har du fått en del om bakfoten. Vedeldning svarar för cirka 40 procent och vägtrafiken för cirka 20 procent av VOC-utsläppen enligt:" Kommunens lokala miljömål" sidan 26.

Enligt Naturvårdsverket kommer utsläppen av PAH (Polycykliska aromatiska kolväten) främst från hushållens uppvärmning och mest från vedeldning. Den viktigaste markören för PAH, bens[a]pyren, är cancerframkallande och kan orsaka bland annat lungcancer, cancer i urinblåsan och hudcancer. I Sverige har bens[a]pyren uppskattats stå för cirka hälften av den cancerframkallande effekten av PAH i tätortsluft. En källa som är kvantitativt viktigare än trafik för utsläpp av PAH är småskalig eldning med främst ved.

Sedan har du rätt i att vi utsätts även för andra giftiga utsläpp i dagens samhälle. Detta tycker jag inte ska hindra oss från att minska vedeldningen i tätbebyggda villasamhällen. Det är det vi vill, eftersom det besvärar oss mycket.

Nu hoppas jag att du väljer att bearbeta ett av dig själv föreslagna områden, så har vi tillsammans gjort något gott för vår miljö.

E Dahlqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.