Nyheter

Missad miljödebatt i Ö Göinge

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när Östra Göinge kommun skickar ut sitt förslag om hur de vill utveckla och bebygga området runt Immeln.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2008

På fullt allvar vill man bygga ett helt nytt samhälle i en av våra vackraste och tyvärr så sällsynta bokskogar!

Man bryr sig tydligen inte om de riktlinjer som finns för anläggande av nya bostadsområden. All forskning och allt miljötänkande bygger på att vi, för att få ett långsiktigt ekologiskt hållbart samhälle, ska bygga utifrån våra befintliga samhällen.

Östra Göinge kommun tycks inte uppdaterade om vad som krävs för att stoppa klimat- och miljöhotet. Här vill man skapa ett nytt lyxboende och exploatera en stor del av det som gör Immelnområdet unikt. Har inte tanken slagit våra politiker att det finaste vi har och som på sikt lockar folk till vår vackra kommun är just en orörd natur och framförallt då den samhällsnära unika naturen, som bokskogen i södra delen av Immeln är.

Det borde vara på sin plats att fundera en gång till innan man anlägger ett nytt samhälle som, liksom Kollandsvik, saknar all form av service och som bygger på bilanvändning för att fungera.

Så snälla Östra Göinge kommun, ta ert förnuft till fånga. Om ni vill att kommunen och byn Immeln ska växa gör det på ett miljövänligt och klimatsmart sätt i etapper utifrån byn.

Risken är överhängande att kommunen plöjer ner miljontals kronor i vägar, vatten och avlopp för att sedan inse att man gjort stora oåterkalleliga ingrepp i naturen utan att för den skull ha fått några efterlängtade lyxvillor.

Titta bara på Glimåkra där samma exploatör skulle bygga ett antal miljövänliga hus. Det blev ett hus som sedan ingen ville bo i.

Om kommunen vill vara klimatsmart, starta småskaligt utan att riskera kommuninvånarnas pengar och utan att i någon större omfattning påverka miljön. Detta gör vi genom att i etapper expandera byn Immeln i små naturliga steg utifrån den bebyggelse som redan finns i byn i dag.

En bekymrad miljövän

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.