Nyheter

Moderaternas incitament ska bota sjuka

Nyheter • Publicerad 4 maj 2005

Det råder ingen tvekan om att det blir moderaterna som kammar hem Nobelpriset i medicin i år! Med sin nya och revolutionerande teknik kan moderaterna nämligen bota i stort sett samtliga sjukdomar.

Det verksamma medlet kommer enligt säkra källor att heta Incitament och går i korthet ut på att svälta ut patienter med allehanda sjukdomar och skador. När patienten inte längre har råd att äta, betala räkningar och hyran kommer det förbluffande tillfrisknandet strax att ske.

Då vaknar reumatikern en morgon och finner att han är både rörlig och arbetsför efter år av smärtor och värk. MS-sjuka kommer att inse att de bara har varit sjåpiga och inom kort infinna sig på anställningsintervju.

Människor med cancer tillfrisknar och känner sig friska och krya. ALS-drabbade reser sig ur rullstolarna och tar genast itu med att bläddra i platsannonserna. Psykiskt sjuka kommer att slippa röster i huvudet och vanföreställningar.

Trafikskadade slänger genast sina smärtstillande tabletter och friskanmäler sig. Blinda får synen åter och de förlamade skola resa sig ur sina sängar.

Ja, det är en härlig syn som målas upp!

Förhoppningsvis begriper till och med moderaterna att detta inte kommer att inträffa. Det är bara det att moderaterna inte vill vara med och bekosta välfärdssystemet eftersom de vill behålla pengarna själva.

Moderaterna är därtill de enda människor i Sverige som med säkerhet vet att de själva aldrig kommer att drabbas av vare sig sjukdomar, rattfyllerister eller något annat som kan ödelägga deras liv i ett nafs.

Om man kunde återfå sin hälsa med hjälp av svält och umbäranden skulle sjuklingar med liv och lust kasta sig in i behandlingen. Det finns nämligen inga som helst vinster med att leva med sjukbidrag, smärtor och funktionshinder. Som grädde på moset ska de dessutom känna skuld för att de lever en parasiterande tillvaro som förstör Sveriges ekonomi.

Om moderaterna tittade lite närmare på vad sjukpensionärer "tjänar" i månaden skulle de inse att ingen människa skulle välja att hanka sig fram på dessa summor. Det lönar sig redan med flera tusen i månaden att tillfriskna och ta vilket låglönejobb som helst. Så handlar Incitament bara om ren och skär illvilja?

Moderaterna har trots allt rätt till en viss del. Vi har en accelererande ökning av sjukskrivningar och dundermedlet Incitament kan säkert användas på vissa patientgrupper.

Svenskarna blir allt fetare och med fetman följer sekundära problem i form av ledvärk, astma, högt blodtryck, hjärtproblem och så vidare. Så vitt jag vet har ingen människa drabbats av 50 kilos övervikt från ena sekunden till den andra. För att bli överviktig krävs helt enkelt ett idogt tuggande.

Här skulle Incitament kunna sättas in som behandling eftersom överviktiga faktiskt kan förbättra sin hälsa genom ändrad livsföring. Samman behandling torde kunna användas på andra missbrukargrupper.

Vi har därtill en enorm grupp människor som kallar sig utbrända. Samma sak gäller där. Ingen människa blir utbränd från den ena dagen till den andra. Med vett och vilja väljer vissa människor att köra sig själva i botten. Många utbrända har dessutom en minst sagt fullspäckad fritid med diverse krävande aktiviteter som man envist håller fast vid. Här skulle kanske Incitament kunna användas i förebyggande syfte.

Vet man att ekonomin rasar ihop som ett korthus om man fortsätter på den inslagna vägen kanske man tänker till ett varv extra. Då tvingas man sovra bland alla inbillade måsten, tala med chefen och familjen, ringa till facket, skippa några fritidsaktiviteter eller till och med byta jobb för att undkomma med hälsan i behåll.

Samhällets pengar behövs kort sagt till dem som oförskyllt drabbas av olyckor eller svåra sjukdomar.

Om man däremot på eget initiativ gör sig sjuk genom att leva på ett oansvarigt sätt så kan man gott få sig en dos av den beska medicinen Incitament!

Rasmus

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.