Nyheter

Modern energipolitik behövs

Läste i en lokal tidningsartikel att Skåne med nu byggda och planerade vindkraftverk kommer att bli självförsörjande med elektrisk energi och att Skåne därmed inte längre blir beroende av de krånglande kärnkraftverken.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2011

Den som är intresserad av verkligheten kan en vacker vinterdag med svag vind eller stiltje åka en runda i Skåne och se alla vindkraftverken som står stilla. Lämpligt är att under resan fundera på varifrån skåningarna får den elenergi som de just då använder.

Väl hemma kan den som då är fortsatt intresserad ta kontakt med SMHI och fråga om det under någon tid samtidigt kan vara svaga vindar i hela landet.

Den bistra sanningen är, att all vindkraft som skall användas för elförsörjning måste ha full reserv. Det är dags att tänka om, ifall man har uppfattningen att vindkraften kan ersätta kärnkraften eller om vårt samhällssystem kan tillåtas fungera endast när det blåser tillräckligt.

Det kan nämnas, att Tyskland som enligt uppgift har 30 000 vindkraftverk nyligen beslutade fortsätta driften vid de kärnkraftverk som skulle avvecklas. Inte ens romarna på sin tid kunde acceptera att endast kunna mala säden när det blåste. Man ersatte därför vindkvarnarna med vattenkvarnar så att folket med säkerhet kunde få mjöl till sitt dagliga bröd.

Sveriges elproduktion består i dag av vattenkraft och kärnkraft utan koldioxidutsläpp och man borde för alla bidragsmiljarderna som går till vindkraften i stället byta ut de gamla osäkra kärnkraftaggregaten. Den nya generationen har modern teknik – bränsleeffektivare, dubbla inneslutningar, bättre övervakningsutrustning med mera.

I flera länder på vår jord har man insett att befolkningen ökar med 70-80 miljoner varje år och för att klara framtidens energiförsörjning har man förstått att det måste byggas flera stora elproduktionsanläggningar som är kostnadseffektiva, driftsäkra, reglerbara och inte luftförorenande.

Den enda teknik som har ansetts uppfylla dessa krav är kärnkraften och det planeras och byggs flera nya anläggningar i Indien, Kina, Italien med flera länder. I till exempel Ryssland planeras nya kärnkraftsanläggningar och den naturgas som produceras avser man leverera till Tyskland och vissa andra EU-länder via den omtalade gasledningen i Östersjön.

I Sverige måste vi sluta med den ryckiga och till synes planlösa energipolitiken och snarast med industrins deltagande tillsätta en politiskt och ekonomiskt oberoende utredning som ser över landets framtida energiförsörjning.

Det borde samtidigt vara regeringens skyldighet att tillsätta en icke politiskt styrd konsekvensutredning som klart och tydligt visar svenska folkets samtliga kostnader för den pågående vindkraftsutbyggnaden och självklart redovisar hur vindkraften skall användas i framtiden.

Börje Nilssonföre detta internationell energiutredare, överingenjör, Hässleholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.