GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nationaldagsfirande med absurda proportioner

Nyheter • Publicerad 25 juni 2002

Så är nationaldagsfirandet lyckligen över. Också i småbyar i Skåne har man för kommuninvånarnas pengar firat nationaldagen. Man har firat med tåg genom stan, fanborg, marscher, nationaldräkter, högtidstal, flaggutdelning, högstämda hyllningssånger till Sverige och så fyrfaldigt, inte trefaldigt, leve för Sverige. I Nordvästskåne är man att döma av tidningarna särskilt företagsamma. Där tar studenterna på en skola själv initiativ till att skapa en tradition genom att bjuda på något de kallar ”nationaldagskakor”. Studenterna springer också av tradition varv runt statyn av militären Magnus Stenbock som för sekler framåt cementerade Skånes periferistatus i Sverige. Om man letar efter någon lite eftertänksam röst i området, så finner man en rektor i Åstorp som inte tycker niondeklasserna ska sjunga nationalsången på avslutningsdagen eftersom det är nog med de svenska flaggorna och det finns många andra sånger att sjunga. Avslutningsdagen i fråga är inte ens den 6:e juni utan dagen efter. Men både press och lokalpolitiker kastar sig över denna sista spillra av maning till måttfullhet. Naturligtvis får rektor ge sig och stroferna om ”Du tronar på minnen från fornstora dar” och ”din trohet till döden vill jag svära” får eka över skolgården, till elevernas stora jubel. Den 9:e maj firar Europa Europadagen till minne av den franske politikern Robert Schuman som lade fram planen till Kol- och stålunionen, senare EU. Sedan dess har det varit fred i Europa. Man märkte inte av något firande i Skåne. Tredje söndagen i juli firas varje år Skåneländska flaggans dag och utmärkelsen Årets skåning utdelas på Frostavallen i Höör. Skåne har varit en naturlig politisk region långt längre än Sverige existerat. Inga kommuner fördelar pengar för lokalt firande av denna dag. Händelsen närmast tigs ihjäl i flera konservativa sydsvenska tidningar. Skånefederalisterna menar att firandet av Sverige i jämförelse med våra andra och kanske viktigare identiteter som skåningar och européer har fått helt absurda proportioner. Visst kan man gott fira en ”Svensk medborgardag”, men med en lättsamhet och en måttfullhet! Skånefederalisterna är det e n d a partiet i svensk och skånsk politik som står i direkt opposition både mot främlingsfientlighet och den nypopulära banala nationalismen. Vi tror istället på Regionernas Europa. Den visionen går inte att kombinera med de ibland patetiska spektakel som utspelade sig på dussintals platser den 6:e juni i bland annat Skåne. Malte Lewan Neelsen Skånefederalisterna(.nu)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer