Nyheter

Nilsson ger uttryckför extrem xenofobi

Nyheter • Publicerad 10 augusti 2004

Att homosexuella ska kunna gifta sig på samma villkor som heterosexuella borde vara en självklarhet, vi ser inte att människors sexuella läggning ska kunna vara ett hinder för att kunna gifta sig. Det är inte löftet inför Gud vi vill polemisera mot eller om huruvida det är rätt eller fel att lova sig till någon annan.

Vi menar att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. Något som står i vår regeringsform och som tyvärr inte efterlevs när det gäller äktenskapet. Homosexuella ska kunna få samma rättigheter och skyldigheter som heterosexuella som väljer att dela sitt liv med sin livskamrat.

Vi har inte i vår artikel (29/7) talat om att "krossa den heterosexuella normen", det är fördomarna och orättvisorna vi vill bekämpa och då är det normativa samhället och människors rädsla för det okända två bidragande faktorer. Men vi menar att det är genom demokrati och lagar som vi ökar toleransen i samhället.

Hur kan Berno Nilsson (5/8) jämföra högerextrema grupper med homo-, bi- och transpersoner (HBT). Den liknelsen är nog de högerextrema krafterna lika mycket emot som vi. Dels för att HBT-människor inte profilerar sig genom att använda sig av våld för att uppnå sina mål och framför allt för att vi inte är ute efter att vanhedra äktenskapet genom att kräva lika villkor för alla.

Vidare skriver Berno Nilsson: "homosexuella håller på att göra sin verksamhet till en etablerad och sedermera styrande kraft i samhället. De har lämnat grundläggarstadiet och går nu in i 'mainstreametablering' och nästa steg blir kontroll. Vill vi verkligen ha det så?"

Ja du Berno, detta ger uttryck för en extrem xenofobi och det är synd att det fortfarande finns människor som är så rädda för det okända att de kan fabulera sådana konspirationsteorier. Det är inte totalkontroll över samhället som HBT-människor vill utan jämställda rättigheter. Är det för mycket begärt i en demokrati?

Anders Bengtsson (s)

riksdagsledamot

Östra Göinge

Håkan Andersson

ordförande

Homosexuella socialdemokrater

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.