Annons
Nyheter

Nu har jag fått nog av sopsortering

Nyheter • Publicerad 23 januari 2009
Arkiv: H Montgomery/Scanpix
Arkiv: H Montgomery/ScanpixFoto: 

Nu har jag också fått nog av vårt sorterande av sopor. Vi ska sortera för miljöns skull. Ja, det kan jag köpa. Men eftersom jag först måste rengöra mina förpackningar förbrukar jag energi genom vattnet jag använder och min el som går åt till att värma vattnet.

Sen ska jag köra till återvinningsstationen, vilket också kostar på miljön. Nej, jag går inte två km med plast, papper, tidningar, glas, batterier och metall. Det blir väldigt tungt och otympligt. Försöker i stället ta det i samband med då jag ska iväg i annat ärende.

Annons

När jag då kommer till återvinningsstationen, Önnestad, är alltid papper och plast överfulla. Om man lyckas tillföra containern mer skräp så är det med våld. Detta beror inte på att det har varit mycket helgdagar som har legat mitt i veckan utan så här är det året runt.

I dag fick jag nog, jag gjorde som så många andra, ställde mina fint sorterade sopor på marken, vilket jag vet man kan bli bötfälld för. Skulle så hända mig, kommer jag att överklaga tills containern töms oftare. Dessutom var det full storm, så soporna befinner sig över halva Önnestad nu.

Jag försöker köra olika dagar, men jag blir inte klok på när de töms eftersom de alltid är lika fulla. Vad jag kan minnas har jag lyckats en gång utan att bruka våld under det dryga året jag bott i Önnestad. När vi nu tvingas göra renhållningsverkets jobb, kan de väl hjälpa oss genom att tömma containern oftare.

Sen kommer vi till den ekonomiska kostnaden. Som sagt använder jag vatten och el vid rengörning, vilket jag betalar för, bensinen till min bil är det jag som betalar, men någon minskning av soptömmningskostnaden har jag inte sett.

Det lilla ni hämtar hos mig är kattsand och fimpar. Jag dricker inte kaffe hemma och övriga saker som tillhör det brännbara är inte mycket i förhållandevis. Min mat äter jag upp, så mitt organiska blir inte heller mycket mer än skal och annat krafs som man inte äter.

Jag betalar för renhållningen två gånger. Dels genom vad det kostar mig att återvinna, dels genom renhållningsverkets avgift som ska bekosta det jobb jag utför åt dem och då kan inte ens finnas plats i containern. Jag kommer att fortsätta sortera men också ställa fler kassar på marken så länge containern inte töms.

Sopsorterande Önnestadbo
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons