Annons
Nyheter

Nu stundar vargatider för villaägarna

Nyheter • Publicerad 25 september 2003

Skatten för en kubikmeter olja skall höjas med 525 kronor. Varav moms 105 kronor. Om din villa drar tre kubikmeter olja drabbas du av en kostnadsökning på 1575 kronor årligen. Och skatten har höjts även tidigare år.

56 procent av befolkningen bor i småhus. Inkomstskatten sänks med 200. Detta kallas skatteväxling men är en skattehöjning för att tvinga den dryga tredjedel av landets småhusägare, som har el som enda värmekälla, att gå över till ved, pellets eller annat.

Annons

Miljöpartiet har slagit till igen! Det nalkas vargatider.

Kan vi som bor i villa spara pengar genom att byta till fjärrvärme? Knappast. Fjärrvärmen dras i regel endast till flerfamiljshus. Och på större orter. På 70-talet chockhöjdes oljepriserna. Då beslöt politikerna att oljeanvändning skulle minimeras. Detta skedde i stort utsträckning genom en kraftig och klok satsning på kärnkraften.

Räddningen för villaägarna är inte en dyr omställning till ved, som är en tung och utrymmeskrävande hantering, och knappast pellets.

När Björn Rosengren var näringsminister konstaterade han att kärnkraften kommer att finnas kvar under de närmaste 30 till 40 åren. Samma bedömning gör nu Sydkraft eftersom det saknas effektiva ersättningsalternativ.

Det rimliga är en kraftfull satsning på naturgas. Men regeringen verkar föga intresserad.

När proteststormen mot skattehöjningen drar igång kommer ledande ministrar att dyka upp i medierna och i veckor tala om människohandeln, prostitutionen, kvinnolönerna och den verkliga långköraren – jämställdheten. I förhoppningen att du och jag som vanligt skall tröttna på svamlet.

Men glöm inte att det är placeringen i OECD:s välståndsliga – vi ligger fyra från slutet – som är det avgörande för ditt och mitt verkliga välstånd. De partier som inser detta lär ta hem nästa val!

Tage Sandmark

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons