Ny pedagogisk förskola
I dag är det naturligt att småbarnsföräldrar yrkesarbetar. Dagens föräldrar ställer därför berättigade krav på att samhället ska erbjuda barnomsorg med hög kvalité. I många kommuner är det en självklarhet att det råder valfrihet mellan olika kommunala och fristående förskolor, precis som vi moderater förespråkar. Men vi vill också utöka valfriheten genom att införa ett kommunalt vårdnadsbidrag för barn under tre år.
Vi vill att förskolan ska fortsätta att utvecklas och förändras som den har gjort under de senaste decennierna. Före 1970-talet var dagis under lång tid endast ett komplement till hemmafruar och dagmammor för de barn som behövde daglig barnpassning. Platserna var få och avgifterna höga jämfört med dagens maxtaxa.
Men i dag går de flesta barn i förskolan. Denna omsorgsform har gått från en verksamhet vars primära syfte var att ge daglig omsorg till en modern förskola med egen läroplan. Förskolans verksamhet utformas av förskollärare, ofta med fleråriga högskolestudier bakom sig. Förskolan är en av de mest dynamiska skolformerna, i den meningen att enskilda förskolor har lätt att ta till sig nya pedagogiska inslag och modern forskning.
Aktuella frågor som jämställdhet och miljö har sedan flera år tillbaka fått genomslag inom förskolan. Exempel på detta är förskolor med ekologiska avdelningar eller ur- och skurpedagogik, där barnen är ute största delen av dagen. Förskolan är på många sätt ett föredöme för övriga skolformer.
Nästan alla barn går i förskoleklassen och vi moderater vill att den ska bli en del av grundskolan, det vill säga att barnen ska börja skolan vid sex års ålder.
När frågan om mer pedagogiskt innehåll i förskolan diskuteras, väcker detta ibland farhågor. Människor ser framför sig en förskola som prioriterar ämneskunskap istället för emotionellt, socialt och motoriskt utvecklande lek. Därför kan det vara på sin plats att närmare beskriva vad vi moderater avser med begreppet pedagogisk förskola.
Vi vill, tillsammans med våra vänner inom alliansen, förstärka den positiva utveckling som skett inom förskolan under de tio senaste åren.
Förskolan fick i mitten av nittiotalet en läroplan. Denna plan innebar att barnomsorgen i formell mening blev en modern pedagogisk skolform. Med begreppet pedagogisk förskola avses en skolform där man använder det lilla barnets medfödda, receptiva förmåga och vilja till lek, för att lära barnet olika färdigheter. Ett konkret exempel kan vara den obligatoriska fruktstunden. Istället för att bara äta upp frukten så stimulerar pedagogen barnen att räkna och beskriva frukternas antal, färg och form.
När vi moderater talar om vikten av fördjupat pedagogisk innehåll så måste förskolan få medel för att fortsätta sin nuvarande utveckling. Resurser skapas genom en politik som gör det lönsamt att arbeta och därmed genererar skattepengar till välfärden.
Forskning visar, att ett medvetet pedagogiskt arbete med små barn förbättrar deras förmåga att senare lära sig läsa, räkna och skriva. En pedagogisk förskola är särskilt viktig för barn med dyslexi och andra läs- och skrivsvårigheter samt att den motverkar socioekonomiska skillnader.
Den pedagogiska förskolan är en viktig del av alliansregeringens arbete mot utanförskapet. En satsning på förskolan är en satsning på bra resultat i skolan. Vad vi i dag sår i förskolan, får vi skörda om en till två decennier.
Margareta Pålsson