Nyheter

Nya a-kassereglerna rena katastrofen för många

Nyheter • Publicerad 7 december 2007

Vad som skall beskrivas nedan berör inte bara den som är arbetslös eller kommer att bli det. Tänker på de i Sibbhult som snart kommer att varslas, anhöriga eller andra kommuninnevånare som berörs av omsorgförvaltningens ekonomiska ramar.

I de nya reglerna för a-kassa beräknas beloppet på inkomster under de senaste tolv månaderna. Detta gäller inte brutto per månad utan det man fått ut totalt före skatt efter eventuella avdrag för olika anledningar.

Helst skulle man se att man räknar på det totala bruttobelopet men man får väl acceptera att det är det verkliga beloppet.

Nu kommer det verkliga avbräcket för ersättningen från a-kassan.

Detta belopp reduceras med antal dagar som man varit närvarande som arbetslös eller anställd under de senaste tolvmånaderna.

Detta kan till exempel betyda att man räknar bara 20-30 timmar per vecka.

Reduceringen kan utan vidare bli mellan 1 000– 2 000 kr netto efter skatt per

månad. Troligtvis kommer det att fuskas mycket för att undvika detta, nedan kan du se några exempel vad som kan hända de senaste tolv månaderna innan en person går ut i arbetslöshet.

Semester: Om den tillsvidare anställde tar ut semester reduceras ersättningen från a-kassan. Bättre att ta ut dessa dagar som kontantersättning.

Den arbetslöse tar inte ut någon av de 20 dagar som man kan göra inom a-kassan om man räknar med en projektanställning som avslutas inom tolv månader.

Är man i någon form av aktivitet så löser man det på ett förhoppningsvis bra sätt. Troligtvis gör man det bara om man skall resa utomlands.

Den redan projektanställde tar inte ut inarbetad semester inom projekttiden eftersom det kan påverka ersättningen från a-kassan, tar ut ersättningen i pengar.

Tjänstledighet: Ungefär som ovan. Måste man vara ledig så tar man igen detta utan noteringar eller så delar man upp en hel dag på flera timmar vid olika tillfällen.

Den arbetslöse gör nog ingen notering, även om man borde gjort det.

Sjukdom: Här har den tillsvidareanställde svårare att komma runt problemet. Hjälper inte att ta ut semester, se ovan. Troligtvis tar man sig till arbetet och kämpar på med risken för olycksfall.

Om det sker olycksfall eller arbetsskada så påverkar detta också ersättningen om det blir frånvaro.

Arbetslös som inte är i åtgärd anmäler inte till försäkringskassan att denne är sjuk. Många har gjort så tidigare vid "riktig" sjukdom för att spara på sina dagar i a-kassan, vilket är det riktiga rent juridiskt.

Den som är i så kallad åtgärd löser det säkert på något sätt...

Projektanställde har ungefär samma lön vid sjukdom och en bra arbetsgivare löser detta för båda parter på ett bra sätt utan att det blir "hål" i närvaron.

Vård av sjukt barn eller nära anhörig: Se sjukdom. Eventuellt kan det löna sig att betala någon för vården. Svart eller vitt?

Närvaro vid nära anhörigs dödstillfälle: Här har alla rätt till permission en dag. Tar man ledighet här så påverkas ersättningen, troligtvis löser man det med något av ovanstående exempel.

Närvaro på nära anhörigs begravning: Samma som vid dödstillfället...

Om du nu inte tror på ovanstående så konakta din a-kassa eller fråga en arbetslös.

Vad händer om någon arbetslös efter ovanstående får ett nytt projektarbete på sex månader och drabbas av ovanstående under tiden projektarbetet pågår? Vad blir ersättningen? En sänkning till?

Nu är det inte så säkert att det är bara den arbetslöse som drabbas utan även dennes familj.

En del socialtjänster bävar inför slutet av 2007 och början på 2008 då många projektarbeten avslutas samtidigt som många plusjobbare avslutar sina arbeten. Man bör komma ihåg att många av de nya arbeten är projektanställningar.

Om socialtjänsten inte kan hålla sin budget påverkar det hela omsorgsförvaltningen och kan drabba många fler än man anar.

Varför har inte media tagit upp detta problemet och ställt frågor till politiker lokalt och i riksdagen så att alla förstår vad det handlar om?

Varit borgare i mer är 30 år – men inte nu längre...

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.