Nyheter

Nyansera fiskedebatten

Sverige kan inte lösa havsmiljöproblematiken på egen hand. Det skriver Margareta Pålsson (m), riksdagsledamot för Skåne läns norra och östra, Rune Wikström (m), småskalig fiskare och riksdagsledamot för Stockholms län, samt Jeppe Johnsson (m), riksdagsledamot.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2008

Den senaste tidens debatt har pekat ut de svenska yrkesfiskarna som ensamt ansvariga för den minskande mängden fisk i haven. I stället har det nuvarande regelverket en mycket stor skuld till dagens situation.

Kritiken mot den stora dumpningen av fisk i havet är berättigad. Det är ett fruktansvärt resursslöseri - och ekologiskt oförsvarbart - att tvingas kasta tillbaka enorma mängder död fisk i havet på grund av det nuvarande regelverket med kvoter. Självklart vill yrkesfiskarna själva förändra det - men de har ingen makt att påverka sin egen situation.

Eftersom yrkesfisket lever av allmänna resurser måste det finnas internationella regler som förhindrar missbruk och rovdrift, men regler måste vara klokt utformade för att inte motverka sitt eget syfte. Vi måste återställa en ordning med långsiktig och hållbar förvaltning av fiskebestånden.

I den offentliga debatten är det därför viktigt att betona att Sverige inte kan lösa havsmiljöproblematiken på egen hand. Den svenska fiskeflottan utgör bara två procent av EU:s samlade fiskeflotta och har endast tillgång till fyra procent av EU:s samlade kvoter.

Samtidigt är viktigt att nyansera debatten om situationen i haven för att rädda fiskbestånden för framtiden!

Medan yrkesfisket kritiseras inför öppen ridå, råder tystnad kring de ekonomiskt starkare aktörerna, i synnerhet energiintressena, som i större utsträckning än yrkesfisket påverkar den ekologiska balansen i haven. Den svenska kraftindustrin tar varje år död på enorma mängder ål och ålyngel, men detta nämns inte längre i den offentliga debatten.

Den offentliga debatten har hittills pekat ut en liten och alltmer försvinnande yrkesgrupp som, i stort sett, ensamt ansvarig för situationen i världshaven. Vi tror inte att det är så enkelt - inte minst i ljuset av senare tids miljö- och klimatdebatt.

Miljöförstöringen och klimatförändringarna på land och i världshaven har i grunden påverkat den värld och det ekologiska system vi alla lever i. Klimatförändringarna och dess effekter på världshaven och fiskarternas förutsättningar - genom förändrad temperatur och salthalt - påverkar således mer än något annat fiskbeståndens storlek och sammansättning!

Det är här de stora åtgärderna måste sättas in för att rädda fisken och fisket i Östersjön - ett av världens känsligaste hav.

Margareta Pålsson

Rune Wikström

Jeppe Johnsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.