Nyheter

Oljan är billig – men bensinen är dyr!

Nyheter • Publicerad 9 maj 2008

ººNär literpriset vid pump nu passerat 13 kronor för den billigaste kvalitén är det dags att sänka drivmedelsskatterna. Nästan varje dag har det kommit nyheter om att oljepriset har passerat nya rekordnivåer.

Men det är viktigt att notera att när omräkningen från dollar per fat till begripliga kronor per liter har gjorts, så kan vi konstatera att oljan fortfarande inte kommit upp ens till 4,50 kronor per liter. När den komplicerade raffineringen gjorts, alla transporter betalts, både oljebolag och macken har tagit ut sin vinst och så vidare, så är literpriset på bensin fortfarande runt 6 kronor.

Det är först när våra svenska specialskatter har drabbat oss som vi blir i det närmaste rånade med ett pris på över 13 kronor litern, detta är ett orimligt högt pris.

Nu är det hög tid att påminna moderater och kristdemokrater att de faktiskt gick till val på att sänka bensinskatten. Folkpartiet lovade att fundera på en sänkning om prisnivån fortsatte att vara hög.

Centern lovade höja reseavdraget med 5 kronor och genomförde en tiondel. Nu kan centerpartiet lägga resten av det löftet på att ansluta sig till en drivmedelsskattesänkning.

13 är ett vedertaget otursnummer. 13 kronor litern är inte bara otur, utan det är en ren olycka för alla människor i detta glesbygdshörn av EU. 13 kronor litern innebär att smärtgränsen för länge sedan passerats för många hushåll som är helt beroende av bilen för att få vardag och jobb att fungera. 13 kronor litern är ett hinder för en effektiv samhällsutveckling när geografin ser ut som den gör i Sverige.

Därför är det nu hög tid att politikerna tar sitt ansvar och sänker den svenska drivmedelsbeskattningen.

Kenneth Winsborg talesman bensinskatteuppror.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.