Nyheter

Olyckligt husköp

En ensam, sjukpensionerad kvinna köpte ett hus som hon tyckte om i Östra Göinge kommun. Men tyvärr blev hon lurad av mäklaren. Drömmen blev en mardröm.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2008
Idyll även bakom fasaden? ARKIV: SCANPIX
Idyll även bakom fasaden? ARKIV: SCANPIXFoto: 

Det visade sig att det varit översvämning i huset två gånger tidigare när det nu inträffade en tredje gång. Det har visat sig att kommunen har fem stora avloppsbrunnar och ett underjordiskt rum på hennes tomt, trots att det precis utanför tomten finns ett grönområde med plats för brunnarna. Om detta står ingenting i köpekontraktet. Varken säljaren eller mäklaren talade om det.

Kommunanställda har nu varit inne i hennes trädgård och grävt flera gånger, trots att hon försökt stoppa dem. De har inte meddelat något i förväg.

Alla fönster i huset var nymålade och mäklaren sa att de var så fina att hon aldrig behövde byta. Efter ett par månader visade det sig att fönstren var ruttna. Hon har lagt ner mycket tid och pengar på att rusta upp huset invändigt, men pengar till nya fönster har hon inte.

Avloppet fungerade inte när hon flyttade dit. Det fick hon själv betala för att få åtgärdat. Hon anlitade en besiktningsman före köpet, men han hade inte något speciellt att anmärka på.

Det går inte att njuta utomhus på grund av den omfattande lastbilstrafiken i närheten. Hon har klagat hos mäklaren flera gånger men han mer eller mindre flinar åt henne. Hon har försökt anmäla mäklaren men inte lyckats med det.

Hon tog kontakt med en advokat, men han tyckte huset var för billigt, så det var inte lönsamt för honom att agera.

Hon har försökt sälja huset, utan framgång. Kommunen har blivit erbjuden att lösa in det, men de har inte besvärat sig med att svara. Hon har alltså blivit grundligt lurad och ingen utom kyrkan har velat hjälpa henne.

Hennes sjukdom har förvärrats av allt detta strul och mycket annat ännu värre obehag av annat slag. Kommunen har inte ens besvärat sig med att försöka hjälpa till.

Året är 2008 och vi lever i ett i-land. Man tror inte det är sant. Vem finns kommunens biståndshandläggare till för? Detta är bara en bråkdel av en lång historia om en ensam kvinna som råkat illa ut.

Förtvivlad anhörig

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.