Annons
Nyheter

Orealistiskt planförslag

Nyheter • Publicerad 8 januari 2009

Kommunens nya förslag till översiktsplan för Kristianstad stad innebär en orealistiskt stor utbyggnad av både bostäder och handel. Enligt den nya planversionen har utbyggnadsplanerna till och med utökats med 460 lägenheter till sammanlagt 6 140 nya bostäder fram till år 2025. Detta är särskilt med hänsyn till den nuvarande ekonomiska situationen helt orealistiskt!

Naturskyddsföreningen har hela tiden protesterat mot planerna på att bygga ett helt nytt stormarknadsområde vid Hammarshus.

Annons

Kommunen har överhuvudtaget inte taget upp miljöaspekterna av den ökade biltrafik som detta skapar i den så kallade "Handelsutredningen". Utbyggnadsplanerna beträffande bostäder och handel är alltså orimligt stora och överstiger kraftigt behovet fram till år 2025. Planens teoretiska målsättningar är annars ofta goda och vi gläder oss åt det nya förslaget att bygga dammar som ett extra reningssteg på avloppsreningsverket.

En annan förbättring är förslaget är att bredda åfåran norr om den gamla järnvägsbron vid Långebro.

Vi har inget emotatt man bygger attraktiva "vattennära bostäder" på det redan utfyllda (och bebyggda) området Nordöstra Vilan. En breddning av åfåran så att vattnet kommer närmare bebyggelsen, är en acceptabel lösning förutsatt att man samtidigt gynnar det vilda genom att till exempel spara öar som häckplatser för änder med mera.

Däremot är det inte rimligt att fylla ut eller bygga ute i själva våtmarksområdet, som ju är riksintresse för naturvård. Det är likaså orimligt att bygga utanför de nuvarande skyddsvallarna på själva Helgeåstranden, som man vill göra söder om Långebro och söder om småbåtshamnen.

När det gäller övrig bebyggelse anser vi att man i första hand bör bygga i de områden som saknar naturvärden och i sista hand på de områden som har naturvärden. Detta innebär att Näsbyfält bör byggas ut i sista hand.

När det gäller byggandet av nya vägar avstyrker vi helt "förbifart Hedentorp" som skulle medföra intrång i Hammarsjöns våtmarker och kraftiga bullerstörningar över hela norra delen av Hammarsjön.

Christer Neideman, Naturskyddsföreningeni Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons