Annons
Nyheter

ÖVERDRIVEN DEBATT OM EURONS BETYDELSE

Nyheter • Publicerad 5 september 2003

Om kronan knyts till Eurokorgen får vi en fast växelkurs. Fast i förhållande till Eurovalutorna. Men flytande till dollarn och andra storvalutor.

Den stora handel vi företar oss gentemot övriga världen blir utsatt för samma slags svängningar som den krona vi har i dag. Terminssäkringar för exportföretag blir fortfarande aktuellt.

Annons

En euro skyddar oss mot svängningar, så länge euron är stabil. Stora investerare kan och kommer fortfarande att handla och spekulera gentemot vårt håll, dock säkert med mindre inverkan än mot lilla kronan.

Vi ska rösta om en eventuell valutas införande. En valuta är viktig på många sätt.

Men överdrivs inte debatten från båda håll? Icke införande av euron leder till isolationism. Införande av euron upphäver demokratin. Är det inte väl stora slagord?

En valuta har inget värde, den är neutral. Inga värden att skapa vare sig demokrati eller isolationism.

Det finns ett symboliskt värde, kan tyckas marginellt, men kanske det som kommer att fälla avgörandet trots allt i denna omöjliga fråga.

Symbolen av det där traditionellt svenska, vad det än är, eller det där andra; vad det nu är.

JR

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons