Annons
Nyheter

Plan för bättre hälsa

Hälsoproblem som ökad psykisk ohälsa, övervikt och fetma måste bekämpas, skriver Henrik Hammar (M), regionråd i Skåne och medlem i Moderaternas arbetsgrupp Framtidens vårdbehov.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2009

Svenskarna är i huvudsak ett friskt folk. Men det finns också hälsoproblem som måste mötas, på både kortare och längre sikt. Psykisk ohälsa har blivit betydligt vanligare. Övervikt och fetma har ökat och i spåren följer en rad olika sjukdomar.

Vi i den moderata arbetsgruppen Framtidens vårdbehov föreslår en handlingsplan för hur Sverige ska möta utmaningar mot vår hälsa och hur svenskar i alla åldrar kan bli ännu friskare - Hälsosamma Sverige.

Annons

Det är ett förslag vi för fram nu när moderaterna ska samlas i en ny politik på området för hälso- och sjukvård.

Det vi vill är att aktiverahela Sverige i ett arbete för att främja hälsa och välmående. Arbetet ska resultera i konkreta förslag och samla representanter för hälso- och sjukvården, näringslivet, idrottsrörelsen, skolan, kultursektorn, frivilligrörelsen, politiken med flera.

Huvudansvaret för varje människas välbefinnande ligger hos var och en men vi tror att samhället kan göra mycket mer för att informera om frågorna, finna svaren på hur vår hälsa i bred mening kan förbättras och även stimulera och premiera människors egna insatser för sin hälsa.

Vi vill se förbättrat samarbete. Det ska inte heller längre vara så att det samlade ansvaret för hälsoinsatser ställs åt sidan, eftersom olika aktörer ser allt för snävt på det egna ansvaret.

I dag ska arbetsgivare av en viss storlek ha ett uttänkt arbete för jämställdhet, men inte en strategi för att personalen ska må bra. När regeringen fattar beslut tar man hänsyn till miljöaspekter, men inte till beslutets betydelse för människors hälsa. Vi vill föra en bred diskussion om vad vi kan göra för att förbättra hälsa och förebygga ohälsa på alla områden.

Hälsosamtal för alla som vill är en insats vi vill ska ingå i handlingsplanen. Många som är i arbete kallas regelbundet till hälsokontroller men en möjlighet till hälsosamtal skulle betyda mycket för människor som till exempel är arbetslösa eller pensionerade.

Psykisk ohälsa och övervikt har ökat bland barn och unga. Ätstörningar, tidiga alkoholdebuter och drogberoende är andra problemområden som växt i betydelse. Insatser för barn och unga är en viktig del i arbetet med hälsosamma Sverige. Hälsosamtal i vissa årskurser är ett exempel på vad som kan göras. "Friskvård på recept" i skolan för barn med övervikt och deras föräldrar är ett annat.

Viktigt är också insatser för äldre. Aktiv hälsoplanering och uppsökande verksamhet i hemmen för att förhindra olyckor och inventera stödbehov är exempel på insatser för att äldre ska kunna vara friska längre. Den ideella sektorn ska uppmuntras till att spela en större roll när det gäller vad som kan göras för en bättre hälsa för bland annat äldre.

Det finns många hälsoutmaningar och mycket att göra. En tvärsektoriell nationell handlingsplan för bättre hälsa Hälsosamma Sverige, där många olika aktörer från samhällets olika delar bidrar, är ett effektivt sätt att möta dessa utmaningar.

Henrik Hammar Gilbert Tribo Lennart Nilsson Berit Wirödal Anders Åkesson
Henrik Hammar
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons