Nyheter

Politiskt hyckleri från kristdemokraterna om Axeltorp

Nyheter • Publicerad 19 augusti 2004

Efter att jag läst Barbro Kärrstrands (fp) artikel (6/8) i Kristianstadsbladet om sveket från omsorgsnämndens förste vice ordförande Ing-Mari Nilsson Axelsson (kd), gällande äldreomsorgen i Kristianstad, så blev jag både glad och arg. Glädjen bestod i att det finns en politiker av Barbro Kärrstrands kaliber som år efter år kämpar för att våra gamla och sjuka skall få ett värdigt liv, framförallt de demenssjuka som jag representerar.

Jag gick in på folkpartiets hemsida och läste om deras syn på åldringsvården och vad som behöver förbättras. Jag fann inget som var orimligt i deras program, visst får jag väl sålla lite, det drar ju ihop sig till val snart. Men vad som tilltalar mig var deras sätt att se på människan, humanism, värdighet, etik och moral.

Andra politiska partier har också detta i sina program, men de talar mest om den dåliga ekonomin som kommunerna har. Jag tror inte att ekonomin är så dålig, det rör sig snarare om hur de fördelar pengarna, öppna exempelvis fler vårdhem för dementa, anställ mer personal, ju färre arbetslösa desto större skatteintäkter och desto mer pengar till kommunen. Det pratas emellanåt om infrastrukturen i samhället, det skall finnas skolor, bra kommunikationsmöjligheter, och så vidare. Detta gäller i högsta grad åldringsvård.

Personligen skulle jag hellre flytta till en kommun som har en bra sjukvård och åldringsvård, för vi blir ju alla gamla, än till en kommun där åldringsvården inte fungerar.

Finns allt som jag söker flyttar jag och många med mej och på så sätt ökar befolkningen och så även skatteintäkterna.

Att jag blev arg är lätt att förstå. För det första. Kombinationen av kristdemokrater och socialdemokrater borde vara en ganska bra allians. Kd med sin kristna bakgrund och allt vad det innebär med etik, moral, kärlek till din nästa, den gyllene regeln " allt vad I nu viljen att människorna skola göra eder, det gören I ock dem". De flesta som är födda i Sverige är kristna och vi är uppfostrade i en kristen anda. Kristendomen har ett humanistiskt synsätt.

Socialdemokraterna å sin sida har väl inte den kristna grunden i sin politik, utan här gäller det att se till att den lille i samhället har det bra, nämligen arbetarna och att vi får en tryggad ålderdom med pension och annat som behövs när vi blir gamla, så även en god demensvård när det behövs. Min erfarenhet visar att det är just de gamla arbetarna som hamnar på demensboende. På Axeltorp, min nuvarande arbetsplats finns alla yrkesgrupper representerade men merparten är arbetare och hur tar då socialdemokraterna hand om dessa?

För att återgå till mitt påstående att kd och s var en bra kombination för att tillgodose de äldres behov, så måste jag säga att ingen av dessa två lever upp till sina ideal. Utan snarare drar skam över sig.

Hur kan du Ing-Mari Nilsson Axelsson gå emot partiets egna värderingar och partikamrater såsom Berit Wirödal och Tuve Skånberg när partiet beslutat att arbeta för ett "Äldreår"? Både du och Göran Wagermark går emot er politiska övertygelse.

Tänk om, följ er politiska övertygelse, låt Axeltorp vara kvar. Hur kan du Ing-Mari, efter ditt besök på Axeltorp och efter ditt påstående "att ett sådant kvalificerat demensboende får vara kvar", ändå falla till föga och vara en av dem som ser till att det kanske försvinner. Är det makten och härligheten som härskar, bibeln talar ofta om dessa begrepp som en fara.

Ner på jorden. Att sitta högt och falla gör ont, fallet gör inte lika ont om du befinner dig på jorden Ing-Mari, det samma gäller dig Göran.

Jag vill ha svar på en fråga. Ett antal nya politiska poster blev tillsatta efter att kd gått ihop med s, behövdes de? Hur många miljoner kostar det inte oss skattebetalare. De pengarna hade behövts inom åldringsvården.

Thomas Bohlin

skötare och fackligt ombud

Axeltorp

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.